Datum objave: 14. Prosinac 2022

SKUP NAGRAĐIVANIH MASLINARA I STRUČNJAKA / Založili se da dalmatinsko maslinovo ulje postane brend

Diana Ferić
Diana Ferić

Uljari koji su svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljima nagrađivani medaljama na prestižnom ocjenjivanju u New Yorku – „NYIOOC“ 2021. i 2022. godine te predstavnici lokalnih institucija i ugostitelji  okupili su se u sklopu projekta Taste Extra Vergine, u organizaciji Šibenso-kninske županije, u Adriatic Business Centeru

Taste Extra Vergine otvorila je Višnja Marasović, dipl. ing. poljoprivrede, zamjenica pročelnika za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove, a sve prisutne pozdravio je i župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić:

- Naša županija zaista može ponuditi adekvatnu potporu kroz turizam, turističku zajednicu, ali i kroz naše sustave koje imamo te regionalnu razvojnu agenciju. Naša je misija da osiguramo što više sredstava i da vam pomognemo. Znate da sudjelujemo u analizama, opremanju i kupovini, a nadam se da će toga biti sve više – poručio je župan Jelić.

U prvom dijelu programa imali smo priliku poslušati dva panela. Na prvome, pod temom: „Može li dalmatinsko maslinovo ulje postati brend?“ sudjelovali su: Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencija Šibensko-kninske županije; Ante Sladić, vinar i maslinar iz Plastova pokraj Skradina te član udruge Vino Dalmacije i član udruge senzorskih analitičara OLEA; Dušanka Kolar, lokalna uljarka; Tomislav Filipović, prehrambeni tehnolog i vlasnik NIR analiza d.o.o., stručni suradnik Dobre hrane kojega zovu i doktorom za maslinova ulja te dr. Ivica Vlatković, predstavnik uljara Zadarske županije. Moderator panela je bio maslinar Domagoj Živković.

- Šibensko-kninska županija se nalazi u sjajnoj poziciji jer ima svoju autohtonu sortu maslina – krvavicu, i smatram da je to velika prednost ove županije, jer je riječ o sorti koje druge županije nemaju – poručio je dr. Vlatković.

- U Hrvatskoj imamo oko 6 milijuna stabala maslina, a po proizvodnji maslinovog ulja smo čak 24. u svijetu pa možemo reći da se Hrvatska, uz svoju kulturno-povijesnu baštinu i iznimnu prirodnu ljepotu izdvaja i po svojoj hrani, u koju spada i naše maslinovo ulje – rekla je Mira Lepur, koja je dodala kako bi naglasak htjela staviti i na povezivanje naših proizvođača maslinovog ulja na terenu, koje još uvijek nije dovoljno zastupljeno, i to povezivanje na razini naše regije, u širem smislu. Drugi korak je rad na zaštiti izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja, koji je započet prije nekoliko godina, ali nažalost nije nikada završen. Treće je povezivanje javnih ustanova s proizvođačima na terenu, koji mogu koristiti brojne potporne institucije; savjetodavne službe, LAG-ove, HOK, HGK, lokalne razvojne agencije te, na koncu, europske fondove kao izvore sredstava za financiranje.

Prisutni maslinari su pričali i o zajedničkom brendu dalmatinskog maslinovog ulja kao potencijalnoj mogućnosti te načinu kako bi isto mogli postići.

- Maslinovo ulje je biljna masnoća koja je gastronomski jako bitna. Kada govorimo o sljubljivanju s maslinovim uljem, moramo poznavati okuse hrane, uz pretpostavku da znamo i okuse ulja, i onda sljubljujemo hranu s uljem, dok je kod vina suprotno, jer sljubljujemo vino s hranom. Dakle, dvije su uloge maslinovog ulja u gastronomiji; priprema hrane s maslinovim uljem te sljubljivanje hrane s maslinovim uljem – poručio je Tomislav Filipović.

Nakon zanimljivih panela, uslijedila je izložba i kušanje ekstra djevičanskih maslinovih ulja naših nagrađivanih uljara: uljari OPG Ante Urem, Sv. Ivan Tomislav Duvnjak, OPG Buntić, OPG Dušanka Kolar, Vinarija Birin, Ante Sladić, Pasika d.o.o. Miroslav Ivić, OPG Krešimir Uroda, OPG Vjeran Paić, OPG Laurenta Domagoj Živković, koji su pojedinačno predstavili svoja ulja, uz zalogajčiće pripremljene po recepturama koje sadrže i maslinovo ulje.

U popodnevnim satima na rasporedu su bile i tri edukacije za sve prisutne građane. Edukaciju pod nazivom „Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja na zdravlje“ održao je dr. Ivica Vlatković, liječnik i uljar, koji je pričao o tome kako maslinovo ulje nije ciljani lijek, ali djeluje dugoročno, preventivno i ljekovito na pojavu mnogih oboljenja. Tu moć u svom punom profilu posjeduje samo ekstra djevičansko maslinovo ulje, jer sadržava nepromijenjene prirodne aktivne sastojke. Svako maslinovo ulje koje gubi svoju svježinu, a time i svoj izvorni prirodni sastav, ima zdravstveni učinak proporcionalan svom preostalom sadržaju aktivnih i ljekovitih bioloških komponenti.

Kako profesionalni ocjenjivači kušaju i ocjenjuju maslinova ulja otkrila nam je Nina Vuletin, biotehnologinja i senzorska analitičarka, a Ante Rupić, agronom i maslinar nam je otkrio što bi sve trebalo znati o maslinovom ulju.

I konačno, maslinovo ulje bismo trebali konzumirati svaki dan (preporuka je jedna jušna žlica) jer ono smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pozitivno utječe na smanjenje kolesterola u krvi, snižava krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka čireva i žučnih kamenaca, djeluje antivirusno, antimikotički, antioksidativno, antimikrobno, smanjuje koncentraciju šećera u krvi i pozitivno utječe na rad gušterače, utječe na uklanjanje slobodnih radikala iz organizma – direktna veza s karcinomima (polifenol).

Iz kategorije: Vijesti