Datum objave: 15. Prosinac 2022

VELIKO ZANIMANJE ZA INTERREG ITALIJA - HRVATSKA / Osigurano 63,2 milijuna eura za partnerske programe, mogu sudjelobvati i neprofitne organizacije i male tvrtke

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliki zanimanje izazvala je radionica za prijavu na programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021.-2027. na kojoj su sudjelovali zainteresirani iz cijele Dalmacije pa i šire, a održana je u prostoru šibenskog ABC -a. Organizirali su je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji sa Upravljačkim tijelom i Zajedničkim tajništvom Programa .Naime, nedavno je objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga,a na radionici je opžirno objašnjenjeno sve o tom programi u načinu apliciranja.

U uvodnom dijelu sudjelovali su je Nataša Tramišak, ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske , Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika koji su pozdravili sve prisutne. Gradonačelnik Burić je istaknuo kako je Grad Šibenik prepoznat u Hrvatskoj kao sredina koja uspješno provodi EU programe te da je spreman i za nove pozive i projekte, sve radi poboljšanja standarda žibvota građana. Župan Jelić je istaknuo kako Županija posebno potiće zelene i digitalne industrije, a dodao je i kako več postoje projekti međugranične suradnje izmežu Županije i nekih talijanskih regija o temam poput klimatskih promjena, vatrogastva , razvoja turizma.

Ministrica Tramišak je napomenula kako je na raspolaganju ukupno 438 milijuna eura za projekte suradnje Hrvatske sa susjedima,a od toga 173 milijuna za hratsko – talijansku suradnju."Vjerujem da je Šibenik već spreman, da intenzivno radi i priprema se da bi iskoristio nova financijska sredstva. Puno je mogućnosti pred vama, vjerujemo u sve vas da ćete prijaviti dobre projekte, da ćete biti uspješni i, ono što je još važnije, da svi zajedno možemo biti još uspješniji u predstojećem razdoblju u realizaciji projekata iz EU", kazala je ministrica.

O programu su govorili predstavnici Upravljačkog tijela programa Interreg Italy- Croatia s talijanske i hrvatske strane. Naglasili su kako je taj program je namijenjen financiranju dvije vrste projekata: Standard Small-scale.

Standard projekti trebaju adresirati konkretne tematske izazove i potrebe u prekograničnom području. Mogu obuhvaćati primjenu novih rješenja, testiranje novih usluga, razvoj strategija, akcijskih planova i pilot akcija, zajedničkih programa usavršavanja i sl. Trebaju biti inovativni te se snažno potiče da se oslanjaju na rezultate projekata financiranih u razdoblju 2014.-2020. godine.

Iz Hrvatskoj mogu sudjelovati prijavitelji iz Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Istarsku, Dubrovačko-neretvansku i Karlovačku,a u Italiji iz 25 pokrajina: Teramo, Pescara, Chieti (Abruzzo Region), Brindisi, Lecce, Foggia, Bari, Barletta-Andria-Trani (Apulia Region), Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini (Emilia-Romagna Region), Pordenone, Udine, Gorizia, Trieste (Friuli Venezia Giulia Region), Pesaro e Urbino, Ancona, Macerata, Ascoli Piceno, Fermo (Marche Region), Campobasso (Molise Region), Venezia, Padova, Rovigo (Veneto Region). Glavni ciljevi su održivi rast u plavoj ekonomiji ,razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo , održivi pomorski i multimodalni transport i kultura i turizam za održivi razvoj

Poziv je otvoren od28. studenoga 2022. do 20. ožujka 2023. do 14:00 (CET) za Standard projekte te od 28. studenoga 2022. do 28. veljače 2023. do 14:00 (CET) za Small-scale projekte.

 

Projektno partnerstvo mora obuhvaćati najmanje tri partnera (od čega barem jedan mora biti hrvatski te barem jedan talijanski partner), a najviše osam partnera (uključujući vodećeg partnera).

Svaka organizacija može sudjelovati kao vodeći partner u najviše dva projektna prijedloga. Važno je napomenuti da se ovo ograničenje u kontekstu sveučilišta promatra u kontekstu sastavnica te svaka sastavnica može sudjelovati u najviše dva projektna prijedloga kao vodeći partner.

Iznos bespovratnih sredstava koji se može zatražiti u sklopu ovog Poziva je 500.000 – 1.500.000,00 eura za projekte u sklopu prioriteta 1 te 500.000 – 2.200.000,00 eura za projekte u sklopu prioriteta 2, 3 i 4. Program sufinancira 80% ukupnog proračuna projekta, a preostalih 20% prijavitelji moraju osigurati samostalno ili iz drugih izvora. Program ne predviđa isplatu predujma projektima.

Trajanje Standard projekata mora biti između 24 i 30 mjeseci, a procijenjeno je da će projekti započeti s provedbom u siječnju 2024. godine.

Iz kategorije: Vijesti