Datum objave: 19. Prosinac 2022

AKTUALAC GRADSKOG VIJEĆA / Mario Kovač pitao Miletu kada će se ispričati za uvrede osnivačicama privatnih vrtića on ga nazvao lažovom

Diana Ferić
Diana Ferić

Odnos gradske vlasti pogotovo zamjenika gradonačelnika Šibenika Danijela Milete prema osnivačicama privatnih i vjerskih vrtića bio je jedna od tema Aktualnog sata jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika i to zahvaljujući Mariu Kovaču, vijećniku Domovinskog pokreta koji od početka angažirano zastupa izjednačavanje sufinanciranja boravka djece u vrtićima bez obzira na to jesu li u gradskom, privatnom ili u vlasništvu crkve. Optužio je gradsku vlast i da se pokojnu Katju Ercegović, osnivačicu vrtića „Osmijeh”, etiketiralo kao profitera tvrdeći da je zbog svoje zarade uskraćivala djecu i svoje zaposlenik, kako javlja ŠibenikIN .

Sve to rekao Danijel Mileta. U normalnim zemljama za takve uvrede bi dužnosnik morao podnijeti ostavku. Smatrate da li je vrijeme za javnu ispriku” upitao je Miletu Kovač,a on ga je etiketirao da je običan lažov.

Podržao ga je, samo finim riječima, gradonačelnik Burić

Osobno sam obavio niz razgovora s roditeljima i vlasnicima privatnih vrtića o cijenama, po državnom pedagoškom standardu. Svi razgovori su bili ugodni, uključujući i s pokojnom Katjom Ercegović. Nikada neću razumjeti zašto netko sa strane koji nije prisustvovao razgovorima ima potrebu to interpretirati na svoj način”, rekao je gradonačelnik Burić.

Kovač je pitao i što je s proširenjem gradskog prijevoza prema Boraji, Konjevratama…

Gradski parking ograničen kilometrima i brojem autobusa, ali očekujemo da se iduće godine raspiše od strane ministarstva novi natječaj za autobuse. Očekujem da ćemo dobiti pet novih niskopodnih autobusa čime bi pojačali broj kilometara. Međutim, neće ni to biti dovoljno. Riječ je o dugotrajnom procesu na kojem dugotrajno radimo”, odgovorio mu je dogradonačelnik Mileta.

Marko Petković s Nezavisne liste Stipe Petrina na početku je rekao da teme kao što su uređenje određenih ulica u Šibeniku nisu teme za sjednicu Gradskog vijeća, i smatra da se sve to lako može riješiti pisanim izvješćima. Zanimalo ga i zašto se nitko od vlasti nije pojavio na prezentaciji o projektu Batižele u Gradskoj knjižnici.

Nina Kursar, direktorica Batižela, odgovorila mu je da je već unaprijed imala dogovorene druge obaveze pa nije mogli doći na prezentaciju.

SDP-ov Ivana Rajić tražio je konkretan odgovor o sufinanciranju o vodovodnim aktivnostima na području grada.

- Kad ćete donijeti odluku da se aglomeracija stavi izvan snage? Građani Rasline i Bilica traže da se ta odluka poništi. Građani Šibenika i tako plaćaju dodatne dvije kune za aglomeraciju – pitao je Rajić.

Dogradonačelnik Danijel Mileta odgovorio je da odluka ne bi trebala ići izvan snage, već da je treba proširiti.

- Aglomeracija je plaćena svega 11 posto od Vodovoda, ostalo od EU. Znači, tu odluku treba redefinirati kako bi se i dalje širili – rekao je Mileta.

Rikardo Marenzi s liste NLSP-a govorio je kako se jako puno čeka na krpanje asfalta na ulicama u gradu nakon odrađenih radova. Istakao je primjer u Ulici Andrije Hebranga, gdje se rupa zakrpala s dvije lopate asfalta.

- Razlikovao bih tu nekoliko situacija. Ima dubinskih zahvata poput onih Telekoma, HEP-a i Vodovoda. Ne završe ih kako treba pa ih nerijetko moramo ganjati da taj završni asfalt stave na vrijeme ili ga ne stave kako treba. Oko tih problema treba komunicirati s našim komunalnim odjelom, slobodno mu se mogu obratiti predstavnici mjesnih odbora – odgovorio je dogradonačelnik Mileta.

Branko Kronja s liste NLSP-a pitao je hoće li Grad ikad ponuditi građanima, pogotovo onima iz stare gradske jezgre, povlašteni parking.

- U Varaždinu je za takve stanovnike mjesečna karta svega 250 kuna – rekao je Kronja.

Zanimalo ga je i zašto Grad naplaćuje korištenje gradske površine onima koji investiraju u uređenje svojih objekata u Docu. Kronja to smatra sramotnim.

- Sve je sukladno pravilnicima, da te ulice budu što manje zauzete i sve kraće vrijeme. Zato se to radi, da budu što brži – odgovorio je Mileta.

SDP-ov Ivan Rajić smatra da idejno rješenje novog križanja kod Šibenskog mosta prema Zatonu nije dobro. Pitao je zašto se tamo ne napravi rotor, kakvih već imamo na magistrali.

- Taj projekt su radili prometni stručnjaci HC-a, isti oni koji su radili Rokiće i koji će raditi Njivice i Mandalinu. To je struka, ali uvijek ima različitih gledišta. Ovo rješenje je puno bolje nego dosad, a pitanje je hoće li se ikad dogoditi treće rješenje, iako ovo sad nije idealno. Tako da bih ja s tim nastavio pa ćemo vidjeti - odgovorio je dogradonačelnik Mileta.

Ivana Slavicu iz Nove ljevice zanimalo je zašto je firma Pectus opet dobila posao uređenje gradske rasvjete, iako nije imala najpovoljniju ponudu. Smatra da je to zbog toga što je vlasnik firme povezan s HDZ-om.

Pitao je i zašto omladinska škola HNK Šibenik postaje najskuplja u državi.

- Članarina s 250 kuna raste na 500. U Dinamu je 400 kuna. Sadašnji vlasnici tvrde da ste prijašnjima iz Kolumbije dali novce za školu. Mislite li dati to i sadašnjim vlasnicima – rekao je Slavica.

Mileta mu je odgovorio da Grad ne možemo funkcionirati prema novinarskim napisima, i da je sva javna nabava  transparentna, a ona najjeftinija ne mora biti i najbolja.

- Ne pada mi napamet da sudjelujem u procesu javne nabave, pokazali smo već kako se radi javna nabava na transparentni način a za to smo dobili i nagrade. Postoje u ovoj državi institucije koje to određuju, pa vas molim da ne etiketirate ljude bez argumenata. HNK Šibenik funkcionira kao privatna tvrtka, odluku o financiranju donosi Savez sportova, koji ima transparentni sustav, a Kolumbijci nisu dobili ta sredstva kad su postali vlasnici, već klub prije preuzimanja. Nisu se uopće prijavili za dodjelu sredstava od Saveza sportova, nisu ništa zadovoljili da bi dobili ta sredstva. Nećemo dozvoliti da omladinski pogon bude način potkusurivanja s Gradom – odgovorio je Burić.

HDZ-ovog Hrvoja Dunkića zanimalo je hoće li biti pješačkog prolaza prema luci kod projekta Importane. Rekao je i kako na Meterizma imaju velik problem s neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca, koji nuždu vrše posvuda.

- Projekt 'Importanea' je napokon zaživio, isključivo zalaganjem Grada Šibenika. Bila je to crna točka, a sad će postati dio urbane cjeline. I dalje će tu biti pješački koridor, pogotovo zbog trajektnog pristaništa na gatu Vrulja. Što se tiče ljubimaca, problem su svih gradova, pogotovo zbog nedorečenosti zaštite komunalnih redara. Strašno je što sve ti ljudi doživljavaju. I kamere će tu riješiti puno, ne samo zbog ljubimaca, već i zbog odlaganja smeća i svega ostalog. Komunalni redari su nezaštićeni, a izloženi su maltretiranju od strane većine građana – rekao je Burić.

Tomislava Travčića iz NLSP-a zanimalo je što se dogodilo s minibusom koji je trebao povezivati tri tvrđave.

Gradonačelnik je rekao da je minibus pod ingerencijom Tvrđave kulture i da će za iduću sezonu biti u funkciji, prenosimo s portala ŠibenikIN.

FOTO: ARHIVA

Iz kategorije: Vijesti