Datum objave: 22. Prosinac 2022

POJEFTINJENJE VODE / Vodovod i odvodnja snižava cijenu vode i vraća je na razinu prije poskupljenja 1. kolovoza 2022. godine. Snižene cijene vode na snazi su do 31. ožujka 2023.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Poduzeće Vodovod i odvodnja zahvaljujući mjerama Vlade RH, od 1. siječnja 2023. godine smanjit će cijene vodnih usluga tako što će varijabilni dio cijene vodnih usluga vratiti na iznos prije poskupljenja dok bi će za fiksni dio cijene vodnih usluga nastaviti primjenjivati važeći cjenik vodnih usluga koji je na snazi od 1. kolovoza 2022. godine.
Voda je poskupjela 1.kolovoza 2022. godine zbog povećanja troškova održavanja sustava vodoopskrbe i odvodnje. Cijene vodnih usluga javne vodoopskrbe nisu se mijenjala 11 godina, od 1.travnja 2011. godine usprkos rastu troškova. No 2022. godine došlo je do enormnog povećanja troškova održavanja sustava vodoopskrbe i odvodnje te posebno velikog povećanja cijena energenata.
Mjerama Vlade RH za ublažavanje posljedica rasta cijene energenata, priopćili su iz Vodovoda i odvodnje, cijena električne energije zamrznuta je do 31. ožujka 2023. godine, te Vodovod i odvodnja sukladno tomu smanjuje cijenu vodnih usluga. Nova, smanjena cijena vodnih usluga vrijedit će do 31. ožujka 2023. godine, nakon čega će Vodovod i odvodnja sukladno kretanjima cijena električne energije po potrebi ponovo vršiti korekcije. Račune za vodne usluge u smanjenom iznosu potrošači će primiti početkom veljače 2023. godine za potrošnju u mjesecu siječnju.
Prosječno povećanje računa za vodu primjenom cjenika koji je u primjeni od 1. kolovoza 2022. godine iznosilo je 20,37 posto, dok će od 1. siječnja 2023. godine smanjenjem cijena vodnih usluga prosječno smanjenje cijena iznositi 9,39 posto. Međutim, svaki pojedinačni račun za vodu zbog primjene novog cjenika vodnih usluga smanjit će se ovisno o parametrima svakog pojedinog potrošača i računa: iznosu fiksnog dijela računa koji ostaje nepromjenjiv te ovisno o naknadama jedinica lokalne samouprave.

Prema zakonima koji uređuju vodno gospodarstvo i uredbama vlade o ekonomičnosti, Vodovod Šibenik formira cijenu vode na temelju ekonomske vrijednosti vode tako da cijena vode pokriva sve izdatke potrebne za osiguranje dostupnosti vode.

Iz kategorije: Vijesti