Datum objave: 22. Prosinac 2022

ŽUPANIJSKI EU PROJEKT AdriPromTour / Prva radionica osmišljavanja interpretacije srednjovjekovnih šibenskih bunara i kulturno–turističke rute „Voda – moćna stvarateljica povijesti“

Diana Ferić
Diana Ferić

Tematska radionica prezentacije kulturne baštine na kojoj su sudjelovali šibenski turistički vodiči, članovi udruge UTV Mihovil održana je danas, u srijedu, 21. prosinca, u prostorijama srednjovjekovnih šibenskih bunara u kojima danas djeluje kulturni centar Azimut. Tema susreta bilo je osmišljavanje interpretacije šibenskih bunara kao ishodišne točke kulturno–turističke rute „Voda – moćna stvarateljica povijesti“.

Šibenske turističke vodiče, predavače i sudionike radionice pozdravili su župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac i Marlena Floigl, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko–kninske županije. U pozdravnom govoru, župan je istaknuo važnost priče o vodi, ne samo kao o biološkoj potrebi, već i kao temeljnom fenomenu oko kojeg se gradila arhitektura, povijest i kultura svih ljudskih zajednica na ovoj planeti: „Nalazimo se u cisterni koja, ne samo što je oblikovala povijest života u Šibeniku, već je i sama po sebi kulturno dobro graditeljske baštine. Posebno mi je drago da je ovaj prostor očuvan, uređen i živ te djeluje u funkciji kulturnog centra u kojem se organiziraju izložbe, koncerti i druga događanja. Priča o vodi je univerzalna priča koju jednako mogu razumjeti ljudi iz svih krajeva svijeta, različite dobi i profila. Šibensko – kninska županija je blagoslovljena rijekama, jezerima, morem i brojnim prirodnim i kulturnim dobrima uz čiju pomoć ta priča može trajno zaživjeti.“, istaknuo je župan dr. sc. Marko Jelić.

Lucija Madžar, voditeljica AdriPromTour-a za Šibensko–kninsku županiju predstavila je projekt u sklopu kojeg je radionica i održana: „Radi se o nastavku uspješno realiziranih projekata „HERA“ i „HERCULTOUR”, u okviru kojih je istražen arheološki park Velika Mrdakovica s rimskom cisternom te je kreirana ruta kulturnog turizma Voda – moćna stvarateljica povijesti. U sklopu AdriPromTour-a bit će izrađen sustav virtualne stvarnosti lokaliteta obuhvaćenih rutom, održane edukacijske radionice i studijski posjeti, a konačni proizvod bit će predstavljen na međunarodnim sajmovima.“, kazala je Lucija Madžar.

Radionički dio susreta s turističkim vodičima vodio je Krešimir Grubić, stručni suradnik na projektu. Umirovljeni povjesničar i konzervator, Josip Ćuzela, ispričao je povijest gradnje i korištenja šibenskih bunara od 15. stoljeća do danas, ali i različitih načina na koje su gradovi kroz povijest nastojali osigurati svojim stanovnicima taj osnovni preduvjet za život. Hrvoje Jelković, predstavnik kulturnog centra Azimut koji djeluje u prostorima srednjovjekovnih bunara, ispričao je iskustva i izazove s kojima se svakodnevno susreće u komunikaciji s posjetiteljima. Svoja iskustva iznijeli su i šibenski turistički vodiči, te naveli niz primjera i ideja za unaprjeđenje interpretacije srednjovjekovnih bunara.

Kroz šibenske bunare godišnje prođe oko 45 tisuća posjetitelja. Dio njih su posjetitelji kulturnih događanja u organizaciji kulturnog centra Azimut, a dio su posjetitelji privučeni atraktivnim prostorom i univerzalnom pričom o vodi kao moćnoj stvarateljici povijesti.

Iz kategorije: Vijesti