Datum objave: 02. Siječanj 2023

IN MEMORIAM / Umro je Joso Marinović, zadnji zapovjednik 113. brigade i "dobri duh" Škole košarke Dražen Petrović

Diana Ferić
Diana Ferić

Iznenada je od srčanog udara preminuo Joso Marinović, umirovljeni pukovnik HV-a i jedan od osnivača Škole košarke Dražen Petrović. Imao je  69 godina.

Škola košarke Dražen Petrović osnovana je 1997. godine na inicijativu Josipa Jote Milakovića, prof. Miroslava Mira Kotarca i Jose Marinovića.

Oni su članovima Izvršnog odbora KK Šibenka predložili da se u Šibeniku utemelji službena škola košarke u kojoj će se sustavno raditi s najmlađom djecom i tako stvoriti kvalitetni temelji za preporod šibenske košarke i njeno trajanje na onim razinama koje je dosegnula u svojim zvjezdanim trenucima prije Domovinskog rata. Ujedno takva bi škola bila i najbolji način da Šibenik zadrži trajan spomen na najboljeg šibenskog i ponajboljeg europskog košarkaša svih vremena Dražena Petrovića. To se i dogodilo. Godišnje je kroz tu školo znalo proći i po 500 djece.

Kao na traci iz nje su izlazili brojni uspješni košarkaši.Svi oni postali su, ili su na putu da postanu, dobri seniorski igrači, a perjanica među njima zasigurno je NBA igrač Dario Šarić.
Mnogi treneri sudjelovali su, odnosno sudjeluju, u stvaranju i u radu Omladinskog košarkaškog kluba Dražen Petrović:
Nenad Amanović, Hrvoje Vlašić, Zoran Kalpić, Miro Kotarac, Dražen Kotarac, Željko Marelja, Predrag Šarić, Nikola Nino Jelavić, Neven Lokas, Tonći Slipčević , Anđelko Matov, Tonko Marušić, Josip Klisović, Branko Klisović, Marko Blaće, Emil Božikov, Milan Drezga, Ivica Križanac, Šime Kraljević, Budimir Stoičević, Krešo Vlaić, Jeronimo Šarin, Ivica Badžim, Paško Skelin, Ante Nerber, Zoran Huljev, Miro Jurić, Marko Grozdanić, Marko Matulja, Petar Maleš.

Danas je Škola košarke prepoznatljiv brand u Hrvatskoj ali i šire,a Joso Marinović je u njoj radio do zadnjeg trenutka svog života.

Marinović je bio i posljednji zapovjednik 113. brigade HV -a na čijem čelu je bio 1999. godine.

Iz kategorije: Vijesti