Datum objave: 07. Siječanj 2023

SVETKOVINA BOGOJAVLJANJA / Biskup u miru Ante Ivas: Čovjek izgubio svoj identitet, svijest o sebi, čvrste oslonce i istine. Ispraznilo se ljudsko srce kao da se nije dogodio Božić, Bog među nama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U katedrali svetog Jakov proslavljena je Svetkovina Bogojavljenja na kojoj je svečano misno slavlje predvodio je umirovljeni biskup Ante Ivas.
U homiliji biskup Ivas se zapitao je jeli ovo naša vrijeme sposobno otkriti i prepoznati Boga koji se objavio i pokloniti se baš Njemu? Ukazao je kako se u mentalitetu današnjeg čovjeka izgubila slika o Bogu, pogotovo o Bogu prisutnome u svemu što se zbiva, o Bogu koji sa čovjekom uspostavlja susret, kao osoba sa osobom, kao živi sa živim.
-Dogodilo se da se ispraznilo ljudsko srce – kazao je biskup Ivas - te mnogi govore o Bogu kao da Bogojavljenja nije bilo, kao da se nije dogodio Božić, Bog među nama. Iluzija je i zamka otkrivati nekog drugog Boga. Posebno u ovom vremenu, kad je čovjek izgubio svoj identitet, svijest o sebi, kad je izgubio čvrste oslonce i istine. Zato se rađaju fundamentalisti svake vrste, koji neki u naciji, neki u religiji, neki u kapitalu i politici, neki u nadmoći, neki u znanosti, pronalaze svoja božanstva, svoje vrhovne vrijednosti kojima onda treba fanatično služiti, ali kojima onda i druge treba prisiliti da im služe ili se klanjanju. U silne zablude upada čovjek koji na krivom mjestu traži Boga.
-Pred vjernicima Šibenske biskupije – naglasio je biskup Ivas - ove je godine put kroz jubilarnu i milosnu godinu, 725. naše biskupije. Moliti nam je, družiti nam je se je s Gospodinom, otvarati mu svoje blago, poklanjati mu se, ići hodati s Njime. Tako će i naš život postati Bogojavljenje: u mojoj kući, u gradu, u mojoj Crkvi, na poslu i odmoru, sam ili u društvu. A to je sasvim drugačija kvaliteta života.

Izvor: Šibenska biskupija
Foto: Ivo Kronja 

Iz kategorije: Vijesti