Datum objave: 11. Siječanj 2023

POLICIJSKA NAJAVA / Policija će sutra 12. siječnja provoditi preventivno represivnu akcija suzbijanju prekršaja vozača i pješaka

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Policija će sutra 12. siječnja između 8 i 12 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja vozača i pješaka:
Policija ovu akciju provodi zbog toga što se upravo u siječnju događa najviše teških prometnih nesreća naletom vozila na pješake. Akcija je usmjerena na prekršaje kako vozača tako i pješaka koji dovode do tih prometnih nesreća. Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, policija će posebnu pozornost usmjeriti na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
U akciju nadzora prometa bit će uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će se usmjeriti na potencijalno opasne mikro lokacije te na lokacije na kojima su se prethodno već dogodile prometne nesreće s navedenom problematikom.

Na području PU šibensko-kninske tijekom 2022.g. dogodilo se 988 prometnih nesreća, od kojih 670 s materijalnom štetom , 306 s ozlijeđenim osobama i 12 s poginulim osobama. Ukupni broj prometnih nesreća smanjen je u odnosu na 2012. godinu za 1,79 posto, broj nesreća s materijalnom štetom povećan je za 0,15 posto, broj nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 5,55 posto, a broj prometnih nesreća s poginulima smanjen je za 7,69 posto.

U prometnim nesrećama 2022. godine nastradalo je 415 osoba od kojih 14 smrtno, a 109 osoba je teško ozlijeđeno. Broj nastradalih smanjen je za 8,39 posto. U 2022. godine došlo je do povećanje broja nastradalih pješaka - 39 u odnosu na 36 u 2021. godine. Dvoje pješaka smrtno je stradalo.

Pozivamo vozače i pješake da poštuju prometne propise i signalizaciju, posebno vozače kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje i da prate kretanje pješaka, a pješake da prelaze ceste na mjestima koja su za to predviđena ili tamo gdje nema pješačkog prijelaza da na najsigurniji mogući način prijeđu cestu, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Iz kategorije: Vijesti