Datum objave: 16. Siječanj 2023

PETICIJA ŽIRJANA / Predsjednik MO Berbić ne vidi razlog nezadovoljstva Žirjana, gradonačelnik Burić kaže da se mještani moraju usuglasiti

Diana Ferić
Diana Ferić

Emir Berbić, predsjednik MO Žirja reagirao je na nedavnu vijest da su Žirjani potpisali peticiju da se održi Zbor mještana i raspravi o namjeni zgrade Stare škole jer sumnjaju da ju se želi dati privatniku,a oni žele da s eu njoj uredi društveni dom. „Više od tri desetljeća stara je inicijativa za obnovu i uređenje zgrade Stare škole na Žirju. Prije petnaestak godina obnovljena je fasada i stavljena je nova stolarija. Mještani su uvijek željeli da se koristi za trgovinu i sportske sadržaje. Svi mjesni odbori su dosada donosili takvu odluku pa ju je donio i sadašnji 2019. godine. Zgrada se nalazi na frekventnom mjestu i pogodna je za trgovinu. Ne vidim razlog za nezadovoljstvo mještana jer sadašnji mjesni odbor samo provodi tu staru odluku i dovodi projekt do kraja.

Peticije su potpisala 123 mještana, među njima 58 sa stalnim boravkom na otoku. Priopćili su kako gradska uprava na prijedlog Mjesnog odbora daje tu zgradu u koncesiju privatnom investitoru.

"Još veći problem u ovoj priči predstavlja i činjenica kako se potencijalni koncesionari već pripremaju za natječaj, i to sve u dogovoru s vlastima. Isti su već i obilazili nekretninu i uzimali mjere, prema nekim informacijama već imaju angažiranog odvjetnika. Ovo je netransparentno i neprihvatljivo. Ako je gradska uprava promijenila mišljenje i odustala od društveno korisnog projekta, postupak koncesije bi trebao biti transparentan. Namjera građana s ovom inicijativom je zaustaviti postupke za izdavanje koncesije dok se ne održi javna rasprava odnosno zbor građana, te aktualizacije projekta iz 2018. godine", ističu potpisnici peticije.



Gradonačelnik Šibenika Željko Burić izjavio je da će Grad Šibenik ispoštovati volju stanovnika otoka Žirja te da neće poduzimati nikakve radnje dok se mještani ne usuglase.

Iz kategorije: Vijesti