Datum objave: 17. Siječanj 2023

VREMENSKE NEPRILIKE / Za Dalmaciju oglašen crveni alarm, puhat će olujno jugo s kišom i grmljavinom

Diana Ferić
Diana Ferić

Početak tjedna, kako se i najavljivalo, donio je veliku promjenu vremena. Nakon što su snijeg i kiša jučer u Gorskom kotaru izazvali prometni kaos, danas je na snazi crveni meteoalarm za srednju i južnu Dalmaciju. Na tom će području puhati jako, u južnoj Dalmaciji i olujno jugo, s najjačim udarima vjetra  od 65 do 110 kilometara na sat, upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, navode iz DHMZ-a. Građane savjetuju da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Dodaju i kako je vrlo vjerojatno da trajekti neće ploviti, što je u međuvremenu potvrđeno za dio linija.

Snijeg će i danas padati u Gorskom kotaru i mjestimice u Lici, dok će na Jadranu obilna kiša biti praćena grmljavinom. Navečer je i u nizinama na zapadu zemlje moguća susnježica. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu između 6 i 11, u Gorskom kotaru od 1 do 5, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Na cestama moguća poledica

Iz HAK-a jutros navode kako u Dalmaciji i Lici povremeno i mjestimice pada tuča. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima kroz unutrašnjost. Za sav promet je zatvorena zbog zimskih uvjeta državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Prapratno-Sobra; katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Lastovo-Korčula-Dubrovnik, Dubrovnik-Šipan-Mljet, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split te Split – Bol – Jelsa (s polaskom u 16 sati iz Splita). U prekidu je i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

U nastavku tjedna, od četvrtka stiže dotok hladnijeg zraka i sjeverni vjetar pa na snijeg valja računati i u mnogim nizinama. Na Jadranu od petka često jaka bura, na udare i olujna, a bit će većinom suho i barem djelomice sunčano, rekla je Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

 

 

Iz kategorije: Vijesti