Datum objave: 21. Siječanj 2023

VRIJEME DANAS / Snijeg pada u dijelu dalmatinske Zagore, a pahuljice su zalepršale i u predgrađima Splita

Diana Ferić
Diana Ferić

Splitski dio dalmatinske Zagore probudio se jutros pod snježnim prekrivačem, a prve pahulje u subotnje jutro mogle su se vidjeti i u Splitu, javlja Dalmacija danas.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, saznajemo u HAK-u. Za sav promet je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je za sve, osim za kamione, moguć državnim cestama preko Gračaca i Obrovca. U potpunosti je blokirana i dionica Jadranske magistrale Senj-Sveta Marija Magdalena kao i dionica državne ceste DC1 Gračac-Knin te dionica državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Promet je zabranjen i Paškim mostom.

Za danas, 21. siječnja, crveno upozorenje na vjetar izdano je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju. Očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna i orkanska bura, osobito podno Velebita. Najjači udari vjetra od 35-100 čvorova (65-185 km/h), a u riječkoj regiji 130-200 km/h.

Narančasto upozorenje na vjetar izdano je za splitsku regiju gdje se očekuje mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h, zatim za dubrovačku regiju gdje je moguće olujno jugo i južni vjetar, s najjačim udarima vjetra > 90 km/h, te za zapadnu obalu Istre i južnu Dalmaciju. Tamo se očekuje jaka i vrlo jaka bura te jako i vrlo jako, mjestimice olujno jugo. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

U gospićkoj regiji izdano je narančasto upozorenje na poledicu i snijeg. Očekuje se snijeg i novi snježni pokrivač, osobito u Lici te snježni zapusi. Visina snijega > 15 cm.

Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom, upozoravaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

 

Iz kategorije: Vijesti