Datum objave: 21. Siječanj 2023

PRENOSIMO / Iza tvrtke "Expo" koja je kupila staru zgradu uprave "Revije" stoji ukrajinski kapital

Diana Ferić
Diana Ferić

Iza Tvrtka ‘‘Expo Šibenik‘‘, koja obnavlja staru upravnu zgradu nekadašnje tekstilne tvornice “Revija”, koja se nalazi uz hotel Krku u Šibeniku, stoji ukrajinski kapital, doznaje  Slobodna Dalmacija.

Trvtka je osnovana u travnju prošle godine a kupoprodajni ugovora s dotadašnjim vlasnicima te zgrade, an temelju kojeg su s euknjižili kao novi vlasnici potpisan je sredinom prosinca 2022. godine Riječ je o objektu površine 430 četvornih metara, smještenom između ‘‘Stare pošte‘‘ i hotela ‘‘Krka‘‘ koji je 2012. godine u stečaju ‘‘Revije‘‘ prodan za (samo) 3,3 milijuna kuna, dok mu je nakon sedam i pol godina vrijednost porasla na 9,5 milijuna kuna. U njoj je bio i salon namještaja ‘‘Expo‘‘ nakon čijeg zatvaranja na zgradi ostaje samo znak ‘‘Expo‘‘ do dana današnjeg.

Filip Višić, Hrvat s ukrajinskom adresom i šibensko – kninskim korijenima te vlasnik tvrtke ‘‘Adriatic Innovations‘‘ koju je osnovao 2018. godine sa svojom suprugom i njezinim bratom, a koja se bavi nautičkim turizmom sa sjedištem u Istri, vraća se u Šibenik i u travnju prošle godine osniva firmu simbolična naziva ‘‘Expo Šibenik‘‘ namijenjenu gradnji stambenih i nestambenih zgrada.

FOTO: Privatni album

Kupuje spomenutu bivšu upravnu zgradu ‘‘Revije‘‘, odnosno prostor nekadašnjeg salona namještaja ‘‘Expo‘‘ te ju planira obnoviti u procijenjenom iznosu od 5,5 milijuna eura.

Postat će dvonamjenska zgrada sa stambenim i poslovnim prostorima, podzemnom garažom te penthouse stanom s otvorenom terasom na vrhu. Navodno će to biti najskuplji penthouse u Dalmaciji.

Osim Višića, suvlasnici tvrtke ‘‘Expo‘‘ su njegova supruga Olena Vovk, Ukrajinka koja se bavi proizvodnjom i izvozom pekarskog kvasca te tvrtka ‘‘Albacon Ventures Limited‘‘ registrirana u Cipru čiji je direktor Ukrajinac Viktor Ivanchyk koji se pak bavi proizvodnjom i izvozom šećera.

U projektu obnove ‘‘Revije‘‘ sudjeluje i Bashar Egemen, nekadašnji predstavnik turske ‘‘Dogus grupe‘‘, a sada vlasnik svoje tvrtke za upravljanje. Članica uprave hrvatsko – ukrajinske – ciparske novoosnovane tvrtke za gradnju stambenih i nestambenih zgrada je i Ivana Juran Magdić, vlasnica murterske tvrtke ‘‘Levanat‘‘ za brodogradnju, piše Slobodna Dalmacija.

Iz kategorije: Vijesti