Datum objave: 07. Veljača 2023

VJEČNI ZAVJET / Časna sestra Marija Ružica od sv. Ivana Škevin rodom iz Betine na otoku Murteru položila vječne zavjete u samostanskoj crkvi Kćeri Srca Isusova u Lasinji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u samostanskoj crkvi Kćeri Srca Isusova u Lasinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je vječne zavjete položila s. Marija Ružica od sv. Ivana Škevin, rodom iz župe Betina na otoku Murteru.
Biskup Košić kazao je sestri zavjetovanici kako njezini vječni zavjeti znače da želi cijeli svoj zemaljski život živjeti kao klaustarna redovnica, monahinja kontemplativka. Zatim se i zapitao je li to uopće moguće da se mlad čovjek obveže čitav život živjeti na jedan način, da ustraje u tome i ostane vjeran cijeli život te odgovorio:
-Dakako, i naša braća i sestre koji sklapaju sakrament ženidbe prigodom vjenčanja obećavaju jedno drugom vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, dok ih smrt ne rastavi. I mi svećenici, koji nismo redovnici, naše smo svećeničko pa i biskupsko ređenje doživjeli kao svojevrsni konačni odlazak, odnosno početak života koji traje i treba trajati cijeli život. Za to se traži vjernost, što je druga riječ za ustrajnost ili postojanost. Ipak netko bi mogao ustrajati u nečemu i bez vlastite volje i ljubavi, možda i prisiljen, no kad se radi o vjernosti, to može i mora biti samo dragovoljno. Kada se dakle izabere taj put, čovjek neka se ne vraća, neka se ne okreće kada se zaorala nova brazda. Taj cjeloživotni izbor već je neki predokus vječnosti jer samo je Bogu zapravo vlastito da bude vjeran, da ustraje u ljubavi i ne odustaje od svog izbora. Čovjek je nestalno biće pa čas misli jedno, čas drugo, jednom želi ovako, drugi puta onako, te mijenja često svoje stavove. Upravo ta vjernost, kako u braku, tako i u duhovnom pozivu, znak je blizine Božje i njegove milosti koja djeluje u nama, ljudima. Stoga se može reći i da su ovi zavjeti vječni, premda to neobično zvuči jer izgovaraju se i žive na zemlji a ne na nebu, ali ako se ustraje u ovom izboru, takav život otvara vrata vječnosti.

Biskup je zaželio s. Mariji Ruži da se ugleda u Gospodina koji je prvi vršio volju Božju do kraja, koji je ispunio sva blaženstva i ostvario sretni život savršenog čovjeka kao i da se ugleda u Blaženu Djevicu Mariju koja je također prolazila sva ta iskustva i vjerno vjerovala te ostala uzor svima koji vjeruju

Izvor i fotografije: biskupija-sisak.hr

Iz kategorije: Vijesti