Datum objave: 21. Veljača 2023

AMBALAŽA / Hrvatska uvodi nove rigorozne mjere za sve vrste ambalaže. Bit će zabranjene čak i plastične čaše na vodomatima i samoposlužnim aparatima za kavu i tople napitke u poduzećima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska uvodi nove rigorozne mjere za sve vrste ambalaže. Širi se popis vrsta ambalaže na koju će se plaćati povratna naknada, ukidaju se besplatne tanke vrećice za voće i povrće, a bit će zabranjena uporaba jednokratnih plastičnih čaša na vodomatima u poduzećima. Zaposlenici će morati koristiti svoje čaše ili šalice.
U borbi protiv zagađenja okoliša plastikom te iskorištavanja sirovina potrošenih za proizvodnju metalne ambalaže, Hrvatska proširuje popis vrsta ambalaže na koju se plaća povratna naknada. Povratna naknada plaćat će se i na plastične boce manje od dva decilitra, na sve limenke dakle na sva pića i napitke pa čak i na tetrapak ambalažu. Naknada će biti ista za svu ambalažu bez obzira nazapreminu i iznosit će 7 centi. U praksi to znači da će mnogi proizvodi poskupjeti za 7 centi, ali će taj novac potrošači moći dobiti nazad ako vrate ambalažu u trgovinu ili je predaju na mjestima za otkup ambalaže.

Iz kategorije: Vijesti