Datum objave: 22. Veljača 2023

SLUČAJ SE RASPETLJAVA / ŽDO podiglo optužnicu protiv 31 - godišnjaka za pronevjeru više od 300 000 eura u šibenskoj bolnici

Diana Ferić
Diana Ferić

Optužnicu protiv 31 – godišnjaka koji je pronevjerio novac u šibenskoj bolnici podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage i to zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11 i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. u svezi st. 1. KZ/11.

 Optužnicom se okrivljenom 31-godišnjaku stavlja na teret da je od 13. listopada 2021. do 30. ožujka 2022., kao zaposlenik za financijsko poslovanje u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Šibeniku, u cilju da se znatno imovinski okoristi, počinio navedeno kazneno djelo. Tereti ga se da je u računalnom programu te ustanove za plaćanje računa, pomoću pripadajuće kartice i PIN broja, koji su mu bili dostupni radi obavljanja poslova radnog mjesta, prilikom plaćanja računa koje su toj ustanovi ispostavili dobavljači za isporučenu opremu, u više navrata u podacima u računima dobavljača, ne mijenjajući podatke o nazivu dobavljača, broju i iznosu njihova računa, izbrisao pripadajuće IBAN brojeve računa dobavljača umjesto kojih je upisao IBAN brojeve svojih tekućih računa otvorenih kod tri banke.

Okrivljenika se tereti i da je, nakon toga, obavio plaćanja s bankovnog računa ustanove na svoje tekuće račune, a zatim je, kako bi prikrio neosnovanu isplatu, izbrisao IBAN brojeve svojih tekućih računa i umjesto njih upisao IBAN brojeve dobavljača, te je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa. Ti su se računi prikazali kao neplaćeni, a uplate koje je obavio evidentirao je u knjigovodstvenoj dokumentaciji pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima.

Okrivljenika se tereti da si je na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.294.093,91 kuna odnosno 304.478,59 eura

Iz kategorije: Vijesti