Datum objave: 01. Ožujak 2023

PREDSTAVLJAMO KANDIDATKINJU ZA ŠIBENSKU GRANDECU / Nina Živković, volonterka, terapeutkinja, socijalna radnica, svjetska putnica.....

Diana Ferić
Diana Ferić

 Posljednja kandidatkinja za ovogodišnju „Šibensku grandecu”, u projektu koji je prije sedam godina pokrenula Udruga „Volim Šibenik” je socijalna radnica i integrativni gestalt terapeut, dugogodišnja volonterka, planinarka i zaljubljenica u egzotična putovanja Nina Živković. Ono što kod nje najprije primijetite je njezina neposrednost, iskreni osmijeh na licu, smirenost i empatija koji svjedoče da je rođena za posao kojim se bavi, a njezini hobiji, pa i odluka da napusti siguran posao u državnoj instituciji, Centru za socijalnu skrb i osnuje vlastiti obrt, svjedoče da je riječ o ženi snažnog karaktera koja zna što hoće.


Nina je diplomirala socijalni rad u Zagrebu, a već na studiju je radila kao volonterka na „Plavom telefonu”,
prvoj i najstarijoj liniji pomoći u Hrvatskoj Susret s jednom od mentorica ju je usmjerio k integrativnoj gestalt terapiji. „Jedna od supervizorica mi je bila upravo gestalt terapeutkinja i svidjelo mi se kako radi pa sam upisala četverogodišnju edukaciju. Istina, nisam je odmah završila već sam licencu dobila 2016. godine, kada je već radila kao socijalna radnica. Ta terapija povezuje duh i tijelo kao i kognitivnu dimenziju čovjeka. Gestalt psihoterapija je pozitivan i praktičan integrativni terapeutski pristup pomoću kojega se želi pomoći ljudima da se usredotoče na svoje neposredne misli, osjećaje i ponašanje te da bolje razumiju način na koji se odnose prema drugima”, objašnjava Nina.

Studij je završila 2015. godine, a godinu kasnije se zaposlila u šibenskom Caritasu. Kao socijalna radnica radila je devet godina sa zlostavljanim ženama i njihovom djecom u Sigurnoj kući. Potom je prešla u Centar za socijalni rad u Šibeniku kao socijalna radnica na području obiteljskog prava. Bavila se razvodima brakova, nasiljem u obitelji, posvojenjima i udomljavanjem djece.
Na pitanje kako je osobno podnosila taj posao koji je često mučan jer se bavite samo negativnim stvarima i ljudskim problemima i je li se mogla od svega što je vidjela i čula emocionalno distancirati odgovara. „Naravno da je sve to teško i da vas dirne, ali imam tu sreću da sam karakter koji brzo zaboravlja te negativne priče i što se mogu u slobodno vrijeme opustiti i posvetiti svojim hobijima i prijateljima”.

Nina je posebno osjetljiva na djecu pa ju je to što je sve u svom poslu vidjela potaknula da sa svojim kolegicama Smiljanom Zorić i Tatjanom Ninić 2009. godine osnuje Udrugu „Ardura” za rad s djecom koja dolaze iz rizičnih obitelji.

„Najprije smo krenuli s projektom „Mali – veliki”, inačicom programa „ Veliki brat- mali brat”. Pomagali smo djeci iz problematičnih obitelji u učenju, u socijalizaciji. Željeli smo im pružiti priliku da nas dožive kao osobe na koje se mogu osloniti i imati u nas povjerenje. Kolegica psihologinja je počela i sa Školom za roditelje. Osnovali smo za djecu u dramsko – pedagošku radionicu. Kasnije smo uvodili nove sadržaje da bismo od 2016. godine i zaposlili ljude u Udruzi. Tako sam se i ja zaposlila na projektu poludnevnog boravka djece u prostoru naše udruge „Tinel” koji financira Ministarstvo obitelji. Imamo 25 djece koji dolaze u naš boravak nakon škole ili ujutro , ako imaju nastavu u drugoj smjeni. Pomažemo im raditi domaće zadaće i u savladavanju gradiva, igramo s njima društvene igre, družimo se, pravimo palačinke”, kaže Nina koja osmišljava i projekte za koje bi udruga mogla dobiti bespovratna sredstva. Istodobno ima i svoj obrt kao integrativna gestalt terapeutkinja za psihološki rad s odraslima. To je Iskra obrt za mentalno i tjelesno zdravlje koji je osnovala s kolegama Ivanom Čularom i Jelenom Kenđel Čular i u 40. godini se upustila u nove poslovne izazove.
Kaže da se malo bojala hoće li imati posla, a sada ga ima više nego što je mogla sanjati.
A u donošenju te odluke pomoglo joj je planinarenje i iskustvo s njenih egzotičnih putovanja.

„Ideja je postojala dugo, ali uvijek je tu bio strah da nije pravi trenutak. Imam kredit, mislila sam da moram imati sigurnu plaću, ali kad sam otišla na Himalaju i shvatila kako ljudi žive sretno i zadovoljno s malo novca u nesigurnim uvjetima, zaključila sam da se nemam čega bojati. Tko želi raditi, uvijek će naći posao. Da se danas-sutra dogodi da nemam za kredit, režije ili hranu, radila bih bilo što. Vidim se i u šanku ako treba. Planinarenje je veliki dio mojeg života i u konačnici zaslužno za ovu veliku promjenu u mojem profesionalnom životu. Kad imaš u ruksaku onoliko koliko ti treba, kad ti je teško i vidiš da možeš s ono malo što imaš, shvatiš da je tako i u životu”, priča nam Nina.
Nina je i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara u Šibeniku koji je obnovljen nakon duge stanke, a volonterski ga vodi s Brankom Mandić.
„Imamo dosta članova, muškaraca i žena. Divno je raditi s njima jer su svi dobrohotni, svjesni grešaka koje su činili i spremni ostati do kraja života pri tomu da su oni „svoje popili”, otkriva nam Nina.

Ona je i dugogodišnja planinarka i zaljubljenica u hodanje, ali i svjetska putnica. Aktivna je članica je Planinarskog kluba „Sveti Mihovil”. Od 2012. svake godine ode na jedno egzotično putovanje koje traje do mjesec dana, asketski. „Kupim avionsku kartu i onda kada dođem u željenu destinaciju biram gdje ću jesti i spavati i što ću posjetiti. Nikad ne idem sama nego s prijateljima,a sada s partnerom Josom Gracinom. Tako smo lani bili u Nepalu. Bila sam i na Salkantay tracku na Machu Picchu, i na  Anappurno tracku na  Himalajama, a do sada sam posjetila i Peru, Boliviju, Kolumbiju, Nikaragvu, Gvatemalu, El Salvador, Vijetnam, Kambođu, Jordan Nepal, Laos „ nabraja ta zaljubljenica u putovanja, ljude , druženja, prirodu i životinje pa je tako dugo bila i volonterka u nekadašnjem konjičkom centru i udruzi za terapijsko jahanje „Pegasus” u Šibeniku. Kao djevojčica i djevojka je trenirala plivanje u PK „Šibenik” pa misli da tome može zahvaliti što i danas ima odličnu kondiciju i može izdržati pješačenja koja traju i cijeli dan bez posebnih treninga i priprema.
Priznaje da ju je vijest da je kandidirana za priznanje „Šibenska grandeca” iznenadilo, ali da joj je to bilo drago čuti i da je rado prihvatila.
Nova, 7. Šibenska grandeca bit će proglašena u ponedjeljak, 6. ožujka u Inovacijskom centru Trokut u Šibeniku.
Uz Ninu Živković kandidatkinje su Ana Šimić, Dubravka Đurđević, Zlatka Rodin i Antonija Viljac.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3