Datum objave: 16. Ožujak 2023

BURIĆ NA AKTUALCU GRADSKOG VIJEĆA / Krenulo je novo ispitivanje kvalitete tla i mora na Batiželama, bitne su referentne vrijednosti, a ne rezultati

Diana Ferić
Diana Ferić

Upravo je počelo uzimanje uzoraka na području Banja i bivšeg terena TEF -a za novo ispitivanje kvalitete vode i tla koje je naručila Europska banka za obnovu i razvoj, a rezultati kojeg se s nestrpljenjem čekaju, nakon što je nedavno Nova TV izvijestila o, navodno za zdravlje štetnih tvarima, i enormno velikim PAH -ovima na tom prostoru. To je bila i glavna tema aktualnog sata na jutrošnjoj sjednici Gradskog vijeća. Temu je, kako javlja Šibenski portal, otvorioMarko Petković s NL Stipe Petrina podsjetivši kako je još na konstituirajućoj sjednici najavljeno skoro raspisivanje međunarodnog natječaja za investitore u New York Timesu.

Bila je to prilika gradonačelniku Želju Buriću da vijećnicima i medijima podijeli pripremljeni detaljni dokument na četiri stranice o cijelom tijeku sanacije lokacije bivšeg TEF-a od dvogodišnje razgradnje završene 2002. godine do aktualnog analiziranja kvalitete zemljišta koju je naručila EBRD kako bi se smanjio rizik neizvjesnosti te osiguralo da tvrtka Batižele raspolaže u natječajnom postupku s novim informacijama.

Javni natječaj je jedna kompleksna priča, ali ta procedura ide dobro i ne očekujemo nikakav problem. Jasno je da se radi o lokaciji bivše velike tvornice koja je desetljećima bila nekontrolirano zagađivana. Nažalost ne samo područje TEF-a, nego i šire područje grada. Red je, da iz ovog dokumenta, svi vijećnici znaju do u detalje kakav je to proces, što je napravljeno. Daleko prije ovih medijskih objava EBRD je naručio i platit će novo uzorkovanje tla na korpusu tvornice, morskog dna i morskog stupca. To uzorkovanje upravo traje. Ja ponavljam kako nije upitno kakvi su podaci uzorkovanja, nego koje su referentne vrijednosti – kazao je Burić.

Nakon toga je vijećnik Nove ljevice Ivan Slavica ponovno podsjetio kako su analize koje je naručila Nova TV otkrile veću koncentraciju spojeva pogubnih za ljudsko zdravlje.

Vi i vaš koalicijski partner Hrvoje Zekanović odmah ste krenuli po staroj HDZ-ovoj navadi tražiti neprijatelje Šibenika, prozivati ljude za specijalnu vojnu operaciju i tražiti da policija istražuje novinare. Ovo istraživanje vas je jako pogodilo vjerojatno stoga što ste u ovih 10 godina iz temelja promijenili svoj stav o području TEF-a. Rekli ste nedavno pred kamerama da je TEF očišćen, a pet minuta kasnije priznali da nije jer se tamo nalazi katranska jama za čiju je sanaciju potrebno izdvojiti 150 tisuća eura. Kada će sanacija koja traje desetljećima završiti – na kraju je, nakon poduljeg uvoda, pitao Slavica.

Na sve to mu je gradonačelnik Burić kazao kako je on jedan od onih koji rade protiv svoga grada.

Upravo ste dobili papir koji pokazuje i potvrđuje da je prostor TEF-a očišćen. Imate studije relevantnih institucija – Instituta Ruđer Bošković, Bioinstituta iz Čakovca, OIKON-a, koji izrijekom kažu u službenom dokumentu koji je prihvatilo nadležno ministarstvo i Vlada RH, da je područje TEF-a očišćeno. To vam sve tu piše. Područje je službeno očišćeno po referentnim vrijednostima koje su tu uzete kao kriterij – odgovorio je Burić.

Marija Kovača, vijećnika Domovinskog pokreta zanimalo je hoće li Grad Šibenik, zbog serijala priloga Nove TV u kojima je javnost izviještena o opasnim zagađenjima na području plaže Banj i samom terenu bivše tvornice, tužiti Novu TV.

Taj je Dnevnik prema anketama, izgleda, najgledaniji informativni program u Republici Hrvatskoj te je, po mom mišljenju, počinjena šteta i gradu Šibeniku i samom projektu Batižele, kako u javnosti tako i u krugovima investitora. Ukoliko su iznesene informacije netočne, a uz to i iznesene maliciozna s namjerom nanošenja štete, onda bi bilo logično da tvrtka Batižele ili Grad Šibenik ustanu sudskom tužbom s visokim odštetnim zahtjevom prema spomenutoj medijskoj kući, kao i zahtjevom za javnom isprikom. Ukoliko to ne učinite dio javnosti, a i investitori imaju pravo sumnjati da su iznesene informacije istinite – kazao je Kovač.

Grad se savjetovao s pravnicima i u ovom trenutku zaključuju kako nema nikakvih elemenata za tužbu.

Činjenica je da brojke nisu sporne. Uopće ne dovodim u pitanje brojke koje je Nova TV objavila. Sve one brojke zagađenja slobodnim ugljikovodicima uzete na terenu, a najveća je bila 58 PAH-ova, su ispod referentnih vrijednosti upotrjebljenih kao referntnih čišćenja. Sporna je, dakle, referentna vrijednost na koju se vi odnosite. Kad šetate asfaltiranim nogostupom imate tu preko 30 PAH-ova. Za referentne vrijednost je uzet nizozemski standard jer Hrvatska nema svoj, a i u EU u različitim zemljama imate različite kriterije. Kod nas je kriterij bilo ispod 100 PAH-ova za gradnju, a naravno da je drugačiji kriterij za poljoprivrednu proizvodnju gdje referentna vrijednost mora biti nula. Sediment na morskom dnu je inertan i uopće nije sporno imali što u njemu pa se i iz toga vidi zla namjera tih priloga. Napravljena je i studija mora kod izgradnje plaže Banj i sve su vrijednosti ispod dozvoljenih. Čak smo išli proučiti i incidenciju malignih oboljenja na području grada Šibenika. Imate sredine koje u Hrvatskoj imaju veću incidenciju malignih oboljenja od Šibenika, a nemaju niti T od tvornice, a kamo li T od TEF-a. Imamo tamo katransku jamu u određenom bunkeru, koja ničim ne ugrožava okolicu, a zaključak je da će se, kad počnu građevinski radovi na TEF-u, ona sanirati – zaključio je Burić uz napomenu kako upravo traje novo uzorkovanje jer žele i da budući investitor, a i građani, znaju sve o tom prostoru, prenosimo sa Šibenskog portala.

Iz kategorije: Vijesti