Datum objave: 24. Ožujak 2023

Ako su vas novi računi za odvoz smeća ogorčili, obrazloženje gradonačelnika Burića razljutit će vas još više

Diana Ferić
Diana Ferić

Nove račune za odvoz smeća na kojima su cijene nekoliko puta veće od dosadašnjih Šibenčani gledaju u šoku i s nevjericom. Većina ih je ogrčena i svoje nezadovoljstvo iskazuju na društvenim mrežama. Istina, poskupljenje nije došlo nenajavljeno. Prihvaćeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Osim povećanja cijena svakog pojedinog pražnjena kanti, novost je i da svi korisnici od 1. veljače plaćaju isti paušal, bez obzira na litarsku zapreminu i to po cijeni od 7,94 eura (59,89 kuna). Podijeljeni su na kućanstva i one koji to nisu i kojima su računi puno veći kako nalaže nova odredba Zakona. To se odnosi na iznajmljvače apartmana, male obrte i mikro tvrtke koje je stvaraju veliku količinu otpada. Svi oni sada se boje za svoju egzistenciju. Na to su upozorili neki vijećnici u Gradskom vijeću Grada Šibenika kada je donesena Odluka o poskupljenju, ali vladajuća većina je preko toga prešla. Takav udar na obrtnike i male tvrtke kritizirao je nedavno i Joso Smolić, potpredsjenika Hrvatske obrtničke komore.

U „Zelenom gradu” kažu da su njihove usluge poskupjele zbog povećanja cijene odlaganja na CGO Bikarcu. Cijena odlaganja miješanog komunalnog otpada na Bikarcu do 31.12.2022 godine iznosila je 286,00 kn po toni,a od 1. siječnja ove godine skočila je 678,11 kn odnosno 90 eura.

Zanimalo nas je kako tu novonastalu situaciju i ogorčenje građana komentira šibenski gradonačelnik koji predstavlja i Skupštinu „Zelenog grada”.

Do poskupljenja je došlo zbog  promjene sustava zbrinjavanja otpada. Prije uspostave Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, otpad se odlagao na plohu, a sada se otpad mehanički i biološki obrađuje što, na žalost, iziskuje i dodatne troškove. Svjesni smo trenutnog nezadovoljstva građana zbog porasta cijene, no apeliramo na građane da korisne kategorije otpada razdvajaju i na takav način  upravljaju varijabilnim dijelom otpada. Vjerujem da ćemo se s vremenom svi skupa više disciplinirati i svladati ponašanja koja su u brojnim europskim državama i gradovima standard.Šibenski Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, usudim se reći, najbolji je u Hrvatskoj i cilj nam je u konačnici ojačati ga i postrojenjem u kojem bi se otpad oporabio, odnosno pretvorio u energiju. Nastojimo stvarati rješenja koja su dugoročna, a benefit će imati i buduće generacije naših sugrađana”, odgovorio nam je gradonačelnik Burić koji očito nema namjeru išta mijenjati i ublažiti ovaka udar na građane i na poduzetnika već apelira na njihovu svijest da stvaraju manje smeća. Za razliku od Grada Šibenika, gradska vlast Vodica je dio svojih građana zaštitila od tog nepravednog financijskog opterećenja.

"Zeleni grad" je za danas u 11.15 sati najavio konferenciju za novinare o ovoj temi.

 

Iz kategorije: Vijesti