Datum objave: 29. Ožujak 2023

VELIKI USPJEH / Za maslinovo ulje od oblice Vodičanin Tomislav Duvnjak osvojio zlato na najvećem svjetskom natjecanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Eva Marija Čurin i Tomislav Duvnjak u iz Vodica osvjili su zlatne medalje za svoje malsinovo ulje na najvećem svjetskom natjecanju među 1.100 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere u konkurenciji za nagrade 126 ulja iz Hrvatske.

"Bravo Tome, Bravo Eva!“, ne prestaju čestitke hrvatskim maslinarima, osvajačima prvih nagrada na NYIOOC 2023, piše Agroklub.

"Eto napokon Oblice“, odgovara im Tomislav Duvnjak, voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama. ne krijući zadovoljstvo što je njegovo ulje od autohtone sorte ovaj put okićeno zlatom. Lani je na istom ovom ocjenjivanju njegovo ekstra djevičansko ulje Sv. Ivan Oblica osvojilo srebrnu medalju.

Put do najvećih uspjeha

Duvnjak je, inače poznat kao čovjek koji je prije dvije godine potaknuo maslinare iz Dalmacije, najveće hrvatske maslinarske regije, da organizirano pošalju ulja u New York na najveće i najprestižnije svjetsko ocjenjivanje maslinovih ulja

Od tada bilježe najveće uspjehe.

Podsjetimo, lani su u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta, hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, osvojili 96 odličja (69 zlata i 27 srebra).

"Treći smo na svijetu. To je najveći uspjeh do sada“, prokomentirao je Duvnjak. Ispred Hrvatske su samo Italija (158 medalja) i Španjolska (128); zemlje koje su ujedno i najveći proizvođači maslinovog ulja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Po kvaliteti maslinovog ulja iza Hrvatske su ostale Sjedinjene američke države (94 medalje), Grčka (79), Turska (65), Portugal (35)…

Ovo godine na NYIOOC je  pristiglo ukupno 1.100 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere od toga iz Hrvatske 126 ulja (61 iz Dalmacije). 

Šampionka iz Gdinja na Hvaru

Uz Duvnjakovu Sv. Ivan Oblica nagrada je pripala i brendu Eva Marija Levantinka vlasnice OPG-a Eva Marija Čurin iz Gdinja na otoku Hvaru. Riječ je o ekstra djevičanskom ulju koje se odlikuje voćnošću – miriše na svježe pokošenu travu, zelene jabuke, banane i tropsko voće. Okusom dominiraju bademi, artičoke, listovi masline i zelene rajčice. Ulje ima uravnoteženu i ugodnu gorčinu, pikantnost te kompleksnu aromu lisnatog povrća i lišća rajčice. Harmonizirano je i savršeno izbalansirano.

Inače, OPG je osnovan 1997. godine i nalazi se u povoljnom predjelu Gdinj, na istočnoj strani otoka Hvara. Imanje se sastoji od pet hektara specijaliziranih maslinika u kojima raste 1.000 stabala i gleda na Jadransko more (225 metara). "Svi plodovi se ručno beru u prvoj polovici listopada i prerađuju unutar 24 sata sustavom hladne ekstrakcije“, ističe Eva Marija Čurin, koja se već dokazala sa više osvojenih nagrada na domaćim i svjetskim natjecanjima maslinara i uljara.

Mogu li maslinari nadmašiti uspjeh "vatrenih“?

U iščekivanju novih nagrada na WhatsApp grupi NYIOOC koja okuplja najbolje dalmatinske uljare čestitke Evi Mariji Čurin i Tomislavu Duvnjaku ne prestaju.

Dvije nagrade za dosad ocijenjena dva ulja. Dobar start. Jer, ocjenjivanje ulja i objava rezultata, koja je započela jučer, 27. ožujka u 8 sati po njujorškom vremenu, nastavlja se  i potrajat će do potkraj svibnja sve dok svaki od pristiglih uzoraka ne bude ocijenjen i certificiran. Nakon toga  uslijedit će ocjenjivanje ulja iz zemalja  južne hemisfere (Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Brazila, Urugvaja…) koje će potrajati cijelo ljeto. Ovo je prvi put da se ulja sjeverne i južne hemisfere ocjenjuju odvojeno, prvenstveno zbog različitog vremena berbe.

No, organizatori ističu da će sve pobjedničke robne marke biti predstavljene u Službenom vodiču najboljih svjetskih maslinovih ulja i u posebnim odjeljcima specijaliziranog časopisa Olive Oil Times.

Možda u ovom maratonskom natjecanju hrvatski maslinari ponove prošlogodišnji uspjeh i, sportskim rječnikom kazano, osvoje novu brončanu medalju. Kao "vatreni“ u Qatru.

"Ako nastavimo s dobrim rezulatima imamo šansu i za srebro“, nada se Duvnjak. Sve iznad toga bilo bi – senzacionalno!

 

Iz kategorije: Vijesti