Datum objave: 30. Ožujak 2023

DAVORIN ŠTETNER:U suradnji s Gradom Šibenikom tražit ćemo investitore u stazu za Formulu 1 na Konjevratima

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenje staze za auto utrke pa i za Formulu 1 na Konjevratima, u zaleđu Šibenika izgleda nije prazna priča. O tom projektu ozbiljno govore i u Hrvatskom auto i karting savezu, a spomenuo ga je njihov predsjednik,  poduzetnik i vlasnik prava prijenosa utrka Formule 1 41-godišnji Davorin Štetner, koji je bi jučer u Zadru, na trećoj Nagradi grada Zadra. Hrvatska gradi novu stazu u Konjevratima kraj Šibenika, najavio je.

 

Razgovarao sam i s gradonačelnikom Šibenika gospodinom Željkom Burićem. Oni već imaju spreman projekt Konjevrate u šibenskom zaleđu. Očekujem da ću se s njim sastati u sljedećih mjesec dana, kako bi zajednički nastupili prema potencijalnim investitorima. Što se tiče dobivanja domaćinstva utrke F1, jako se teško boriti sa snažnim državama koje imaju milijunske budžete. Osim same staze koja mora zadovoljavati sve kriterije, ima još nešto, morate platiti Formuli 1 koncesiju ako želite dobiti domaćinstvo Velike nagrade, a to košta od 20 milijuna eura, ali i više za samo jednu godinu. To su jako veliki iznosi! Ovo ne znači da se sve ne bi vratilo kroz ekonomsku potrošnju, poreze, prireze i doprinose, jer to su projekti koji su fizibilni i koji se vraćaju. Idemo mi prvo napraviti stazu, u vedrom tonu zaključio je predsjednik HAKS-a Davorin Štetner”, kazao je za Antenu Zadar.

Napomenuo je i kako je to skupa i složena investicija.

Na utrkama Formule 1 sam prisutan sedam do osam puta godišnje. Upravo sam sada razgovarao sa Stefanom Domenicalijem, predsjednikom i direktorom F1. U Jeddi smo organizirali novu utrku, sama staza je koštala 700 milijuna eura! Bit ću i na otvaranju nove staze u Las Vegasu, a kako se radi o ozbiljnim iznosima, naravno da se onda i traže ozbiljne kotizacije. U Hrvatsku smo uspjeli dovesti WRC, to je stepenica ispod Formule 1. Koncentriramo sve snage kako bi WRC prošao najbolje u Hrvatskoj. Kada pričamo o Formuli 1, Hrvatska prvo mora imati stazu koja mora zadovoljavati sve uvjete. Staza FIA Grade 1, to je kategorija staze na kojima su dozvoljene utrke F1, bi se mogla napraviti za otprilike 25 milijuna eura, ali u tu cijenu nije uključeno zemljište. To su samo osnovni troškovi, tu još treba dodati sigurnosne projekte i same “Z” ograde koji iznose preko 3 milijuna eura, tu su i drenažni sistemi koji prelaze iznos od 3 milijuna eura. Nadamo se da će se u budućnosti pojaviti investitor koji bi u Hrvatskoj mogao investirati u jednu takvu stazu”, napomenuo je.

Ideju da se na Konjevratima izgradi staza za utrke Formule 1, na površini od 103 hektara potaknuli su odavno nekada čelni ljudi šibenskog Auto - moto kluba Čedo Petrina i Darko Rogulić. Mnogima je to zvučalo kao SF priča, ali danas to ne izgleda tako. Prihvatila ju je i šibenska gradska vlast, kao investicijski potencijal Grada Šibenika. Gradsko vijeće je donijelo Detaljni plana uređenja te zone čime su stvoreni uvjeti za provedbu tog projekta.

"Od te se ideje, koju je iniciralo šibensko Automoto društvo, nije odustalo. Naprotiv, stvorena je detaljno razrađena planska podloga. Konjevrate doista jesu idealna lokacija za takav sadržaj kojim bi, uz ostalo, turistički valorizirali duboko zaleđe Šibenika. Smatram, naime, da ne možemo imati jako županijsko središte ako nemamo jako zaleđe, a poznato je da visokooktanski sportovi privlače specifičnu klijentelu. Brojni su u Hrvatskoj i diljem svijeta poklonici Formule 1, moto-utrka i sličnih adrenalinskih sportova, a među takvima ipak prednjače oni nešto dubljega džepa, koji osobno vole pratiti svoje favorite na stazama. Spomenut ću i mogućnosti koje uređeni sportski sadržaji takvog tipa pružaju za rekreativno bavljenje tim sportom i njegove zaljubljenike koji bi izvan turističke sezone punili hotelske kapacitete na našem području”, kazao je prije nekoliko godina o tom projektu šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Konjevrate su, s obzirom na činjenicu da se nalaze svega 10-ak minuta vožnje od centra Šibenika, a 40-ak kilometara od Splita i Zadra, idealna pozicija ne samo za uređenje certificirane staze za Formulu 1, već i sportsko-adrenalinskog parka sa svim mogućim popratnim sadržajima", objašnjavali su u Automoto klubu Šibenik.

Prelistavajući detaljni plan uređenja prometnog vježbališta i sportskog centra Konjevrate, razvidno je da se mislilo na sve - od izgradnje staze dužine 3100 metara po etapi, postavljanju fiksnih ili montažnih tribina za gledatelje, automoto i karting stazama, autodromu, čak i pozornici na otvorenom ili “drive in” kinu, poligonima za obuku i prometnim vježbalištima... Spomenuta je i mogućnost izgradnje helidroma, dječjeg zabavnog parka, poligona za skateboardere... Infrastruktura uključuje i parkirališne prostore, a popratni sadržaji ugostiteljske i druge objekte.

Iz kategorije: Vijesti