Datum objave: 04. Travanj 2023

PRIJELOMNA VIJEST: Uhićenja po nalogu Europskog tužiteljstva zbog malverzacije sredstvima iz EU fondova

Diana Ferić
Diana Ferić

 Službenici policije pokucali su rano jutro, kako neslužbeno doznajemo, na vrata više osoba na području Rijeke i Međimurja, koje se sumnjiče za malverzacije sa sredstvima iz fondova Europske unije. Prema za sada dostupnim vrlo škrtim informacijama, akcija se provodi po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Nekoliko je osoba uhićeno, u tijeku je pretres njihovih domova, doznaje Jutarnji list.

Istragom su navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda. Osim njih, na meti istražitelja našle su se barem još dvije osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Riječ je o projektu koji je sufinanciran s više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji EPPO-a sumnjaju da je bilo nezakonitih pogodovanja prilikom samog natječaja za taj posao, kao i da je cijeli projekt na koncu neosnovano preplaćen. Kako doznajemo, istražuje se posao dobivanja i izvođenja radova na projektu sortirnice u Mihačevoj Dragi.

Odluka o financiranju tog projekta iz EU fondova dobivena je u siječnju 2020. godine, a s gradnjom se krenulo u ožujku 2021. nakon što je provedena javna nabava i kontrola dokumentacije od nadležnih tijela. Gradnja je završena 25. veljače prošle godine, a uporabna dozvola dobivena 15. ožujka.

 Prema javno dostupnim informacijama, radove je izvodila zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka, za voditelja projekta izgradnje imenovan je Institut IGH d.d. Zagreb, dok je nadzor dodijeljen tvrtki Karloline Kling iz Rijeke. Projektiranje i projektantski nadzor izvela je tvrtka Žagar iz Čakovca.

 Prije godinu dana u riječkoj gradskoj vijećnici obilježen je završetak radova na izgradnji postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi. Tom je prilikom riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo kako je u sortirnicu ukupno uloženo više od 37 milijuna kuna, te da se radi o prvom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Hrvatskoj koji će omogućiti veću iskoristivost i povećati vrijednost korisnih sirovina iz otpada. Projekt je s 85 posto, odnosno s 31,2 milijuna, sufinanciran iz EU fondova.

Sortirnica u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva Draga nalazi se na ukupnoj površini od 5636 m². Radovi su obuhvatili izgradnju hale sortirnice, nadstrešnice za odlaganje baliranog reciklažnog materijala, postrojenja za vaganje i natkriveno parkiralište.

U hali sortirnice smješteno je postrojenje za reciklažu, u nadstrešnici za odlaganje baliranog materijala odlaže se balirani sortirani reciklažni materijal gdje se nalazi i vaga za vaganje vozila koja dovoze otpad i odvoze balirani sortirani materijal pogodan za reciklažu. Na krovu hale sortirnice ugrađeni su solarni paneli koji proizvode električnu energiju za potrebe sortirnice te na taj način doprinose očuvanju okoliša te smanjuju troškove pogona.

Sada su se na meti istražitelja našle osobe iz riječke gradske uprave koje su bile nadležne za cijeli projekt, ali i barem jedan predstavnik izvođača radova, tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca kod Čakovca, čiji je osnivač i direktor Đuro Horvat. Zasad nije bilo moguće dobiti potvrdu je li se upravo Đuro Horvat našao na udaru EPPO-a ili je policija uhitila nekog od njegovih najbližih suradnika

Iz kategorije: Vijesti