Sidebar Menu

Datum objave: 06. Travanj 2023

ROĐENDAN / Mobitel slavi 50. rođendan.Prva mobilna mreža u Hrvatskoj pokrenuta je tek 1991. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mobitel, mobilni telefon, uređaj bez kojega je život današnjeg čovjeka nezamisliv i koji zadire u sve pore njegovog rada i postojanja, slavi 50. rođendan. Prvi poziv pomoću mobilnog telefona 1973. godine uputio je njegov izumitelj Martin Cooper. u New Yorku. On je konstruirao uređaja Motorola DynaTAC, prvi originalni bežični mobilni uređaja koji je predstavio javnosti 1973. godine. Deset godina kasnije, 1983. godine, njegov se mobitel pod komercijalnim imenom Motorola DynaTAC 8000X prodavao po cijeni po od 3995 dolara. Izumitelj mobitela Martin Cooper još uvijek je živ i zdrav. Ima 93 godine i upozorava čovječanstvo da troši previše vremena na mobitelima te da to nije dobro ni zdravo ni za tjelesno ni za mentalno zdravlje. Mobitel je totalno promijenio život, navike i komunikaciju među ljidima te postao najrašireniji uređaj potrošačke elektronike u povijesti. Danas se koristi više mobilnih telefona nego što ima ljudi na svijetu.
U Hrvatskoj je prvi poziv mobilnim telefonom obavljen
u siječnju 1991. godine, a prvi pretplatnik na mobilnoj mreži bio je Zagrepčanin Marijan Ruder. Tada je u Hrvatskoj mobitel koštao 14 500 tisuća njemačkih marak. Za taj se novac mogao kupiti više nego pristojan automobil. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.