Datum objave: 06. Travanj 2023

POŽARI / Drastično je smanjen broja požara u Hrvatskoj. Požara na otvorenom manje je za 70 posto, a izgorenih površina za čak 96 posto

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 Hrvatske vatrogasne zajednice u prvom kvartalu 2923. godine drastično je smanjen broj požara u Hrvatskoj u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prva tri mjeseca 2023. godine zabilježeno 2985 požara što je za 56 posto manje nego prošle godine kada su zabilježena 6844 požara. Požara na otvorenom prostoru bilo je manje za 70 posto, a požara raslinja manje za 77 posto.Izgorenih površina manja je za čak 96 posto. Lani su u prva tri mjeseca izgorjeli raslinje, šume, usjevi, vinogradi i maslinici na 47 003 hektara, a ove godine na samo 1 587 hektara. Vatrogasci su imali neusporedivo manje intervencija, a zračne snage su morale biti angažirane samo u pet slučajeva.
Zabilježen je i manji broj požara objekata 1 299 prema 1 572 2022. godine. U ovoj godini je živote u požarima izgubilo 5 osoba, a broj ozlijeđenih osoba je 56. Prošle godine u prva 3 mjeseca zabilježeno je 11 smrtnih slučajeva, dok je broj ozlijeđenih iznosio 37.

Manji broj požara, priopćio je Državni vatrogasni operativni centra 193 Hrvatske vatrogasne zajednice, može se zahvaliti prvenstveno vremenskim uvjetima. Početak prošle godine obilježilo je dugo sušno razdoblje što u kombinaciji sa spaljivanjem biljnog otpada u vrijeme poljoprivrednih radova dovodi do porasta broj požara. Ovogodišnje kišno vrijeme sprečava širenje požara, ali i pogoduje vegetaciji pa će se kada dođe do zatopljenja velika količina trave osušiti i stvoriti veliku količinu idealne gorive mase. Stoga vatrogasci pozivaju građane na dodatan oprez kod izvođenja poljoprivrednih radova i savjetuju da biljni otpad kompostira jer se na taj način smanjuju mogućnost izbijanja požara i pomaže u očuvanju okoliša.

Iz kategorije: Vijesti