Datum objave: 15. Travanj 2023

APOSTOLSKA NUNCIJATURA OBJAVILA / Josp Bozanić više nije zagrebački nadbiskup, naslijedio ga je Dražen Kutleša

Diana Ferić
Diana Ferić

APOSTOLSKA nuncijatura u Hrvatskoj poslala je priopćenje u kojem piše da je papa Franjo prihvatio odreknuće zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom i da će ga naslijediti mons. Dražen Kutleša.

"Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kard. Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije", stoji u priopćenju, piše Jutarnji.

Navedeno priopćenje nije objavljeno na stranici Hrvatske biskupske konferencije, a za Index su iz Nadbiskupije rekli da za sada ne mogu komentirati ove navode.

Tko je Bozanićev nasljednik?

Podsjetimo, splitsko-makarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražen Kutleša imenovan je u veljači za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije i time za nasljednika kardinala Josipa Bozanića.

Kutleša, koji je lani u listopadu izabran za novog predsjednika HBK na petogodišnji mandat, 73-godišnjeg Bozanića trebao je naslijediti kad Bozanić navrši 75 godina. Po pisanju medija, papa Franjo odredio ga je za nadbiskupa koadjutora nakon procesa u sklopu kojega se povjerljivo ispituje kandidate koji odlaze u Rim, gdje ih Papa u konačnici odobrava i potvrđuje. Za splitsko-makarskog nadbiskupa izabran je 11. srpnja 2020., a u službu je stupio 13. svibnja 2022.

Kutleša je rođen u Tomislavgradu 25. rujna 1968. Poslije osnovne škole, koju je pohađao u Prisoju, išao je u sjemenište i završio Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Završio je filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, na kojem je 1993. diplomirao. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. u Prisoju. Godine 1995. upisao je poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu, gdje je magistrirao 1997. i doktorirao 2001.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obnašao je službe vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006. do 2011. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. je vanjski suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 17. listopada 2011. za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije. Biskupsko posvećenje primio je 10. prosinca 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Za biskupsko geslo izabrao je riječi iz Psalma 31: "U Tebe se, Gospodine, uzdam." Dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovan je 14. lipnja 2012. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Iz kategorije: Vijesti