Datum objave: 17. Travanj 2023

Američki Šibenčani iz New Yorka „Disco Gimnazji” poslali vrhunski razglas koji su na turnejama po SAD-u koristili Mišo, Oliver, Kićo, Ivo Robić pa čak i američki predsjednik Ronald Regan.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Američki Šibenčani Joško Grbac, Zvonimir Žurić Kesa i Jozo Lacmanović poslali su iz New Yorka udruzi „Disco Gimnazija” koju vodi Darko Relja Ritmo, četiri vrhunska zvučnika koja pripadaju razglasima koje su koristili bendovi američkih Hrvata „Damatinski biseri” odnosno „Kristali” i „Sunce”. „Dalmatinski biseri” i „Sunce” povijesno su važni bendovi koji su obilježili cijelu epohu hrvatske dijaspore u SAD-u. U „Dalmatinskim biserima” koji su na američkim turnejama pratili Mišu Kovača, Ivu Robića, Marka Novosela, Miru Ungara i mnoge druge hrvatske pjevače, karijeru je započeo Joe Maračić Maki. Druga dva zvučnika iz seta koji je iz New Yorka poslan u Šibenik pripadaju grupi „Sunce” koja također ima zavidnu samostalnu karijeru, ali i karijeru glazbene skupine koje je na američkim turnejama pratila Olivera Dragojevića, Zlatka Pejakovića i Kiću Slabinca pa čak i opernog pjevača Krunoslava Cigoja, a koristili su ih na svirkama po Amerivi „Prljavo kazalište” i „Parni Valjak”. Vrijedno je spomena i pamćenjha da je te zvučnike 1980. godine obraćajući se hrvatskoj dijaspori u New Yorku koristio i američki predsjednik Ronald Regan.
Zvučnike koje su koristile najbolje i najpopularnije grupe hrvatske dijaspore u SAD-u donirao je Joško Grbac, koji je bio član i „Dalmatinskih bisera” i „Sunca” te pa je u „dotu” dobio oba seta. Troškove prijevoz zvučnika od New Yorka do Šibenika platili su Zvonimir Žurić Kesa i Jozo Lacmanović te donatorica iz Italije koja je željela ostati anonimna.
-Ne znam kako zahvaliti Jošku Grbcu, Žuriću i Lacmanoviću na ovom fenomenalnom za nas neprocjenjivo vrijednom daru. Riječ je o zvučnicima koji imaju iznimnu baštinsku vrijednost, a uz to su vrhunski i toliko dobri da bi ih poželjeli i vrhunski svjetski bendovi. - kazao je Darko Relja Ritmo, predsjednik i spiritus movens udruge „Disco Gimnazija”.
-S ovim zvučnicima koji će naravno, završiti na Martinskoj jer su i građena za koncerte otvorenom, „Disco Gimnazija” će pokrenuti nove projekte i nova glazbena događanja, a uskoro će ih i javno predstaviti Šibenčanima.

Iz kategorije: Vijesti