Datum objave: 18. Travanj 2023

NOGOMET / Repriza finala iz 2010. godine – može li Šibenik do povijesnog trofeja?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon spektakularne pobjede protiv Dinama, Šibenik je  saznao ime svog protivnika u finalu hrvatskog nogometnog Kupa.

Bit će to momčad Hajduka koja je svladala u srijedu Slaven u Koprivnici i tako drugi put u nizu ušla u finale. Tamo će pokušati po osmi put osvojiti trofej, u drugom po važnosti hrvatskom klupskom nogometnom natjecanju.

A Šibenik će ganjati svoj prvi trofej u povijesti, baš protiv suparnika s kojim je jedini put dosad igrao u finalu Kupa, 2010. godine. Tada su se igrale dvije utakmice, u kojima je Hajduk pobijedio rezultatima 2:1 i 2:0, a ovaj put će o svemu odlučiti jedan dvoboj na Rujevici 24. svibnja, što bi klubu sa Šubićevca trebalo više odgovarati.

Uzbudljiva završnica sezone

Iza Šibenika je nekoliko turbulentnih sezona u kojima su u klub dovođena različita pojačanja, od kojih su se neka pokazala odličnima, a neka baš i ne. Međutim, momčad je prošle sezone napravila određeni iskorak i rano je izbjegla borbu za opstanak, dok u 2023. godini ima priliku uz pomoć hrvatskog Kupa čak i izboriti svoje mjesto u Europi.

Ipak, trener Damir Čanadi morat će biti oprezan, jer Šibenik se u HNL-u nalazi na devetom mjestu na ljestvici, s Goricom iza svojih leđa koja nema namjere odustati od borbe za opstanak sve do posljednjeg kola.

To znači da fokus momčadi kroz travanj i svibanj treba biti prije svega na branjenju devetog mjesta na ljestvici, jer deseto vodi u drugu ligu, čak i ako Šibenik osvoji svoju prvu povijesnu titulu u Kupu.

Šibenska nogometna momčad možda je čak dvaput svladala Dinamo u 2023. godini, ali još mora odigrati gotovo sa svim suparnicima u HNL-u po jednom do kraja sezone i nema prostora za opuštanje. Morat će biti na visini zadatka u završnici prvenstva, kako se odlična sezona ne bi u posljednjim kolima pretvorila u razočaranje, što se prema svemu viđenom zadnjih mjeseci ipak ne bi smjelo dogoditi.

Treća sreća protiv Hajduka?

Šibenik je u 2023. godini već dvaput imao priliku igrati s Hajdukom, a čekaju ga zapravo još dva ogleda sa Splićanima u završnici sezone, 24. svibnja u finalu Kupa i 3. lipnja u posljednjem kolu prvenstva.

Splićani su u prethodnim dvobojima u ovoj kalendarskoj godini imali više uspjeha, no nisu to bile lake pobjede. U utakmici na Poljudu 22. siječnja Šibenik je vodio, a Hajduk je do pobjede stigao preokretom 2:1, dok je na Šubićevcu 1. travnja bilo puno golova i na kraju su gosti trijumfirali rezultatom 3:2.

Šibenski nogometaši nadaju se da bi finale Kupa mogla biti treća sreća i uspješan revanš za poraz iz 2010. godine, kada su posljednji put bili ovako blizu trofeju.

U Šibensko-kninskoj županiji je mnogo obožavatelja igara na sreću, a uz kockarnice sigurno će u svibnju biti popularno i sportsko klađenje, jer mnogi će se poželjeti kladiti na ishod finala s Rujevice.

Kladionice već sada nude mogućnost oklada na ovaj nogometni dvoboj i daju prednost Hajduku, dok ćete na trijumf Šibenčana u regularnom vremenu dobiti koeficijent čak 6.00. Nema sumnje, Duje Čop, Ivan Dolček i ostatak društva pokušat će se pobrinuti upravo za takav scenarij, a ljubitelji nogometa u Šibeniku definitivno u svibnju dolaze na svoje, jer već dugo se lokalni klub nije pratio s toliko interesa kako ga svi u gradu prate ovog proljeća.

Iz kategorije: Vijesti