Datum objave: 23. Travanj 2023

Europska komisija kažnjava Hrvatsku zbog neprovođenja Direktive o pravu na građana ravnotežu poslovnog i privatnog života za koju se u Hrvatskoj ne zna da postoji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Europska komisija podnijela je prijavu i namjerava pokrenuti postupak protiv Hrvatsku zato što ne provodi Direktive o pravu na građana ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Riječ je o iznimno važnoj i za život ljudi jako dobroj direktivi za koju se u Hrvatskoj, dok EK nije zaprijetila kaznom, gotvo nije ni znalo barem ne među onima na čije je živote trebala utjecati. Štoviše većina građana Hrvatske nije ni znala da takva direktiva postoji.
Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života određuje između ostaloga određuje pravo na očinski i roditeljski dopust te dopust od pet radnih dana godišnje za radnike koji pružaju skrb ili potporu članu obitelji u zajedničkom kućanstvu zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga. Direktiva jamči roditeljima pravo na fleksibilno i skraćeno radno vrijeme te fleksibilnost na radnom mjestu do djetetove 8. godine. Direktiva je donijeta kako bi se poboljšala kvaliteta života i ravnotežom između poslovnog i privatnog života te roditeljima i radnicima koji pružaju skrb članovima obitelji omogućiti da se lakše nose sa svojim odgovornostima.
Direktiva je donesena
još 2019. godine, a Hrvatska ju je kao članice EU morala u nacionalno pravo unijeti do 2. kolovoza 2022. godine, ali to nije učinila, a sada je dobila rok od dva mjeseca za interpolaciju odredbi Direktive u svoje zakone.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3