Datum objave: 02. Svibanj 2023

ČESTITKE / Karmen Herceg, žena koja inspirira i motivira slavi 17. rođendan svog dizajnersko - krojačkog obrta

Diana Ferić
Diana Ferić

Krojačko-dizajnerskog obrta "KARMEN" modne dizajnerice Karmen Herceg danas slavi 17. rođendan. Posebnost njezina rada je to što je u njemu uspjela unatoč svojim teškim fizičkim hendikepima – rođena je  s parezom lica, strabizmom odnosno ukočenošću očnih mišića, nerazvijenim šakama i desnim stopalom te nejednakim kukovima. Unatoč tome  etablirala se kao uspješna modna dizajnerica koja ne bježi ni od jednostavnih krojačkih poslova i sve radi sama.

“Od malena sam crtala, šivala, kukičala, govorila da ću sve sama, da ću biti poznata iako ne patim od toga nego sam znala da mogu više od prosjeka I da ću  pomagati i drugima... Za sada mi ide, nekad bolje, nekad gore. Sve u svemu - zahvaljujući svojoj marljivosti, volji za učenjem, odgovornosti i ljubavi prema sebi, životu, poslu i ljudima, borim se s nelojalnom internet-konkurencijom... bez veza, politike i muljanja, svaki posao pošteno dobiven i odrađen”, napisala je u povodu tog malog, ali za nju važnog jubileja. 
 
“Rođena sam kao uporna i tvrdoglava i to mi je pomoglo da ostvarim sve što želim. Još kao mala sve sam htjela raditi sama, unatoč svom hendikepu. Stalnom sam govorila "Ja jama" odnosno "ja ću to sama" i roditelji i obitelj su shvatili da tu ne mogu ništa. U šivanje sam se zaljubila kao djevojčica. Baka i tete su šivale, a ja sam lijevom rukom, jer sam lijevak, oponašala što one rade. Naravno da je to u početku nije bilo nešto, ali sam pokazala da mogu”, ispričala nam je jednom prilikom Karmen koja je zbog predrasuda liječnice opće prakse imala problema upisati gimnaziju, ali je uz potporu svojih roditelja to uspjela kao što je uspjela u roku završiti i Tehnološko – tekstilnu fakultet. 
Osim  što kreira i šiva odjeću za brojne klijente kreirala je i šije odjela Šibenskoj gradskoj straži, sašila je odjela svim zaposlenici Tvrđave kulture za otvaranje tvrđave svetog Mihovila, a lani je u suradnji  s udrugom „Volim Šibenik” rekonstruirala i sašila kupaće kostime kakvi su se nosili na gradskom kupalištu Jadrija početkom 20 – tih godina prošlog stoljeća, kada je to kupalište osnovano, a na svečanosti obilježavanja njegovog 100. rođendana održana je i modna revija. 
 
 
“Ponekad mi je  naporno  prenositi bale tekstila, satima peglati, šiti, krojiti i teške materijale, a ja sam sve naučila raditi sama. Radim i na održavanju svog zdravlja i kondicije. Plivam gotovo cijele godine u moru te u bazenu u Crnici,  vježbam pilates, volim ples. Drago mi je što i tako mogu poslati poruku ljudima koji imaju problema da ništa nije nemoguće i da moraju raditi na sebi”, poručuje Karmen. 
Iz kategorije: Vijesti