Datum objave: 23. Svibanj 2023

ZAŠTITA PRIRODE / Udruga „Biom” poziva u akciju spašavanja ptića bjeloglavog supa: Neka naš prvi let ne bude i posljednji! Ptići bjeloglavih supova trebaju našu pomoć!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Biom” udruga za zaštitu prirode, pokrenula je kampanju za spas mladih bjeloglavih supova, posljednje preostale vrste strvinara u Hrvatskoj čija populacija broji svega oko 120 parova. Opstanak bjeloglavih supova ugrožava čovjek zbog čijih aktivnosti u blizini staništa tih ptica Godišnje 30 ptića bjeloglavog spupa padne u more već pri svom prvom letu. Kako bi to spriječili aktivisti udruge „Biom” osmislila je akciju „Neka naš prvi let ne bude i posljednji! Ptići bjeloglavih supova trebaju našu pomoć!” koja će omogućiti stvaranje spasilačkih timova za mlade bjeloglave supove.
-Kada dođu na svijet, - objašnjavaju stručnjaci „Bioma”, - ptići bjeloglavog supa ostaju u gnijezdu četiri mjeseca, a o njima brinu oba roditelja. Zbog različitih ljudskih aktivnosti koje se odvijaju u blizini gnijezda, poput velikog broja turističkih i drugih  plovila koja plove blizu litica u ljetnoj sezoni, ptići se znaju uspaničiti te poletjeti iz gnijezda prije vremena. Godišnje 30 mladih i nespremnih ptića bjeloglavih supova svoj prvi let završe u moru gdje mogu izdržati svega pola sata prije nego se utope.
Kako bi zaustavili stradanje ptića bjeloglavih supova, udruga „Biom „ pokreće donacijsku kampanju s ciljem da se prikupiti iznos od 40 000 eura kojim će se osigurati upozoravanje i informiranje vlasnika brodica i ljudi o ponašanju u blizini litica te pretraživanje morske površine i akcije spašavanja ptića. Kada upadnu u more. U akcijama spašavanja sudjelovat će educirani i iskusni volonteri koji će spašene bjeloglave supiće odnijeti u oporavilište odakle će biti vraćeni u prirodu. Na ovaj način može se spasiti 12 bjeloglavih supova godišnje!

Više informacija i prikupljanje donacija nalazi se na stranici www.biom.hr/doniraj/prvilet

 

Iz kategorije: Vijesti