Datum objave: 04. Lipanj 2023

PREDSTAVLJEN FILM " NAŠ MALI"/Neven Spahija ustvrdio da je taj film nešto najbolje do sada snimljeno o Draženu Petroviću

Diana Ferić
Diana Ferić
Film „Naš mali” koji govori o životu i karijeri Dražena Petrovića predstavljen je danas na konferenciji za novinare koja je održana pokraj njegovog spomenika na Baldekinu, a premijerno će biti prikazan 10. listopada na tvrđavi Barone. Redateljica je šibenska učiteljica Ivana Guberina koja je napisala i scenarij zajedno s Ivicom Poljičkom, državnim tajnikom u Ministarstvu kulture. Uz nju na konferenciji za novinare govorili su i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika koja sufinancira taj film te Neven Spahija jedan od sugovornika u filmu. 
 
 
Ivana Guberina radila je na filmu tri godine.
“Od silnog materijala, odabrane su 52 minute. U dokumentarcu su brojni sugovornici koji su svjedoci tog vremena. Poseban dio je posvećen i navijačima ‘Šibenke’ koji su dali posebnu emociju pričajući kao da je Dražen još uvijek među nama. Svi znaju kolika je njegova uloga, a ja sam odabrala kronologiju od njegovog odrastanja u Šibeniku, završetka ovozemaljskog života do njegove ostavštine. Dodatnu emociju filmu je dao Matej Meštrović koji je skladao glazbu. Moram izdvojiti i montažera Tomislava Rupića te Večernji list koji se kasnije pridružio i zahvaljujući njima, film smo uspjeli završiti”, kazala je Guberina.
 
Kaže da nije, dok je radila, razmišljala o budućnosti filma ‘Naš mali’.
"Jedina mi je želja bila da se prikaže u Šibeniku. Ipak, imamo i zagrebačku premijeru u rujnu jer svi koji su ga vidjeli kažu da film mora ići dalje. Tada mi je srce bilo ‘ko kuća’ ", izjavila je.
Glavni sponzor filma je Turistička zajednica grada Šibenika, a nekoliko riječi kazao je i direktor Dino Karađole.
“Ovo je još jedno djelo o Draženu koji je bio ne samo veliki košarkaš i čovjek, već i veliki promotor grada i sporta. Prije tri godine nazvala me jedna gospođa iz Rusije koja je s mužem, inače trenerom u Barceloni, došla u Šibenik i poželjela posjetiti Draženovu sobu. Spojio sam ih s gospođom Biserkom koja mi je nakon toga rekla da tako nešto nije doživjela, da je taj čovjek cijelo vrijeme plakao. Sutradan me nazvala ta Ruskinja koja mi je rekla da je njezin suprug kazao da mu je to bio najsretniji dan u životu.  I o je samo jedan od primjera koji pokazuje da Dražen i dalje živi među ljudima u cijelom svijetu – kazao je Karađole”, kako prenosi ŠibenikIN.
Na konferenciji je bio i Neven Spahija, košarkaški trener koji je vidio samo dijelove filma i zaključio da je to „nešto najbolje što je o Draženu snimljeno”.
 
 
U filmu govore Biserka Petrović, Aleksandar Petrović, Mirko Novosel, Stojko Vranković, Neven Spahija, Goran Ivanišević, Danira Nakić Bilić, dr. Ivica Poljičak, Drago Lakić Laki, Krešimir Lambaša Rambo, Boris Pelajić Pele, Dinko Bujas Murgaš, Tomislav Baljkas Zeko, Ante Baranić, Vlade Đurović, Zoran Slavnić, Miro Kotarac, Franjo Arapović, Mihovil Nakić, Vlasta Relja, Željko Marelja, Branko Macura, Kažimir Hraste, dr.Zlatko Mateša, Damir Milačić, Miro Jurić, Vlado Čović, Zdravko Pilić, Marina Jurković, Tomislav Gega, Milan Gega, Košarkaši GKK ‘Šibenka‘, Košarkaši OKK ‘Dražen Petrović‘.  
Primijetili smo kako nema poznatog šibenskog novinara i publiciste Ive Mikuličina koji je prati Draženovu karijeru od njegovih početaka, a bio i košarkaški funkcioner. 
„Redateljica Guberina me je u nekoliko navrata zvala da dam izjavu, ali ja sam to odbio jer  znam da će i ovog puta biti prešućeno ono što je Dražen napravio svom klubu „Šibenki”. On je  najviše proslavio Šibenik i to svatko mora priznati, ali činjenica je da je iz „Šibenke” u Cibonu otišao nečasno, ali se to prešućuje. Ja sam tada bio predsjednik Registracijske komisije Košarkaško saveza Hrvatske i znam točno sve što se događalo u vrijeme njegovog prelaska u Cibonu”, izjavio nam je Mikuličin. 
Iz kategorije: Vijesti