Datum objave: 05. Lipanj 2023

PREPOZANALI MEŠTRA / Nikola Vudrag, hrvatski umjetnik koji je u Poljskoj prodao skulpturu za nevjerojatnu svotu ima svoje radove u Primoštenu i Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je objavljeno da je skulptura Čelična djeva, Iron maiden, mladog hrvatskog kipara kipara Nikole Vudraga, na velikoj dobrotvornoj aukciji u dvorcu Palača Jana III u Varšavi, oborila sve rekorde  i da je prodana je za nevjerojatnih 712.000 eura, 5.200.000 kuna ili 3.200.000 poljskih zlota na društvenim mrežama su se počele hvaliti sredine koje su i prije toga prepoznali vrijednost tog kipara i od njega su naručili radove. Time se mogu pohvaliti i Primošten i Šibenik. Vudrag je autor lica Gospe od Loreta na brdu "Gaj" u Primoštenu !
“Eto Primošten ima djelo i te kakvo najcjenjenijeg europskog kipara. To nije mala stvar”, kaže Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten koji je odabrao upravo tog umjetnika.

Vudrag je i autor uspjele biste Ive Brešana, koja je postavljena 2019. godine u HNK u Šibeniku. Bistu je izabralo posebno povjerenstvo u kojem su bili istaknuti šibenski likovni umjetnici i pedagozi no presudna je bila riječ Ivinog sina Vinka Brešana koji se oduševio vidjevši jednom prigodom Vudragov rad pa bi se i on mogao pohvaliti da ga je prepoznao i prije toga što je postao hrvatski umjetnik koji je postigao najvišu cijenu za svoje djelo do sada. Primjerice, najvažnija djela slikara Vlahe Bukovca i kipara Ivana Meštrovića dosegnula su cijenu od po 200.000 eura, tako da ih je Vudrag daleko nadmašio.

Iz kategorije: Vijesti