Datum objave: 21. Lipanj 2023

BRANITELJSKI SPOR / Ivica Bratić nije bio savjetnik Kriznog štaba općine Šibenik i Paška Bubala, tvrde Tvrtko Pašalić, Milan Maretić, Anđelko Sladić i Ivan Blaće.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na konferenciji za novinare zajednice braniteljskih udruga, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi”, Šibenik, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske ogranak Rogoznica i Udruga 1.A satnija 113. brigade HV, novinarima su predočene izjave i svjedočenja Tvrtka Pašalića, zapovjednika Vojne policije, načelnika SIS-a u Domovinskom ratu te osobe od povjerenja predsjednika RH Franje Tuđmana, Ivana Blaće Blekija, hrvatskog branitelja dragovoljca, istaknutog člana HDZ-a, Milana Maretića, hrvatskog branitelja dragovoljca Domovinskog rata i jednog od organizatora zaštite i obrane hrvatskih sela u zaleđu Skradina i Anđelka Sladića, zapovjednik Skradinske satnije 113. brigade HV-a, o ulozi i djelovanju Ivice Bratića predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Šibensko – kninske županije 1990. i 1991. godine na kriznom području skradinskog zaleđa i Kriznom štabu Općine Šibenik.
Izjave Pašalića, Blaće, Maretića i Sladića koje, kako je rečeno na konferenciji za novinare koju su vodili Ivo Plenča, predsjednik Udruge specijalne policije „Jastrebovi” i Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave Šibenik, predstavljaju nastavak borbe za istinu o Domovinskom ratu te borbe protiv svakog neistinitog prikazivanja osobne uloge u pripremama za obranu, organizaciji obrane i obrani kao što je to slučaj s Ivicom Bratićem.

Izjave i svjedočenja Pašalića, Blaće, Maretića i Sladića prenosimo u cijelosti kako su dane u javnost na konferenciji za novinare:

Tvrtko Pašalić, zapovjednik Vojne policije, načelnik SIS-a u Domovinskom ratu koji je kao osoba od povjerenja predsjednika RH Franje Tuđmana, od Ureda predsjednika RH u kolovozu 1990. godine dobio iskaznicu i ovlasti pripadnika MUP-a:

-Točno je da sam s grupom osoba od povjerenja tadašnje HDZ-ove vlasti u općini Šibenik nekoliko dana nakon 17. kolovoza 1990. godine kada su pobunjeni Srbi postavili barikade na cestama, po zapovijesti predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Šibenik Josipa Jurasa nosio oružje iz općinskog skladišta u ugrožena hrvatska sela u skradinskom zaleđu. Riječ je o 10 pušaka i 10 malokalibarskih pištolja od kojih je svako selo trebalo dobiti po jednu pušku i jedan pištolj. Oružje smo u kolovozu 1990. godine s dva vozila, Simca 1100 i Zastava 101, vozili i dijelili Ivan Blaće Bleki, Siniša Maričić Cima, Dragan Santini Žuna, Branko Grubišić Paja, Ivan Berač Kebo i ja, Tvrtko Pašalić kao vođa grupe. Oružje smo trebali dati osobama u koje je vlast imala povjerenje. U svim selima osim Rupa, uspješno smo podijelili puške i pištolje jer u Rupama nitko nije htio uzeti oružje. U Piramatovcima smo pušku i pištolj trebali dati Ivici Bratiću kojeg smo jedva pronašli u polju, a oružje je uzeo nakon puno kolebanja i neodlučnosti. Što je s oružjem koje je dobio kasnije napravio, ne znam. Bratić nije bio bitan i po pitanju obrane nije bio ni na koji način angažiran, nije na organizaciji obrane ništa radio niti je imao bilo kakve ovlasti, utjecaj i značaj na pripreme za obranu i rad Kriznog štaba općine Šibenik. Laž su tvrdnje Ivice Bratića i Paška Bubala da je Bratić 1990. godine bio savjetnik Kriznog štaba odnosno Paška Bubala kao predsjednika Kriznog štaba, za pitanja obrane.

Ivan Blaće Bleki, hrvatski branitelj dragovoljac, istaknuti član HDZ-a:

-Ivica Bratić nije 1990. godine, a ni nikada kasnije, bio savjetnik Kriznog štaba općine Šibenik i predsjednika Kriznog štaba Paška Bubala za obranu. Bio je u Piramatovcima, ali nije bio bitan i nije uopće postojao u pripremama za obranu. Navodi Ivice Bratića i Paška Bubala su laž. Ivica Bratić nije bio organizator obrane u Piramatovcima i na kriznom području skradinskog zaleđa. Bratić nije bio bitan i ni u čemu nije sudjelovao. Nije bio ni vozač zamjenika zapovjednika 113. brigade ZNG-a Bože Markovića i nije ni na koji način sudjelovao u pripremama za obranu, obrani i organizaciji obrane na skradinskom području i području općine Šibenik.

Milan Maretić, hrvatski branitelj dragovoljac Domovinskog rata iz Piramatovaca. Jedan od organizatora zaštite i obrane hrvatskih sela u zaleđu Skradina i sudionik sastanaka s pobunjenim Srbima:

-Odgovorno i argumentirano tvrdim, te potkrepljujem dokumentima da Ivica Bratić nije, kao što tvrdi, bio organizator obrane i zaštite Piramatovaca i drugih hrvatskih sela u skradinskom zaleđu 1990. i 1991. godine niti je na bilo koji način sudjelovao aktivnostima pa ni pripremama za obranu sela. U Piramatovcima nije bio ni jedan dan u vrijeme kada se selo branilo. Ivica Bratić u Piramatovcima 1990. godine i na početku rata nije imao nikakav utjecaj, nije bio ništa i ni na bilo koji način nije sudjelovao u organizaciji obrane sela. Nije sudjelovao ni na jednom sastanku sa Srbima i pokušajima smirivanja situacije na kriznom području skradinskog zaleđa. Na pregovorima s pobunjenim Srbima 5. rujna 1991. godine ja sam bio predstavnik Mjesne zajednice Piramatovci. Na sudjelovanje u pregovorima kao vijećnika iz našeg kraja u Skupštini općine Šibenik, pozvao me je Miro Maslać iz Skradina. Ivica Bratić nije bio sudionik tog sastanka. Sastanak je snimala Hrvatska televizija tako da nema nikakvih dvojbi tko je na njemu bio, a tko nije. Na televizijskoj snimci vidi se da na sastanku nema Ivice Bratića. Nema ga ni na popisu sudionika sastanka koji je napravila JNA, a nema ga ni u mom zapisniku koji sam vodio. Bio sam predsjednik Mjesne zajednice Piramatovci do 1990. godine kada je u našem selu na prvim demokratskim izborima pobijedio HDZ, međutim ne znam je li HDZ ikada formirao svoju upravu Mjesne zajednice Piramatovaca odnosno formirao svoj Mjesni odbor. Mislim da nisu izabrali ni predsjednika Mjesnog odbora, a nisu formirali ni Krizni štab.

Anđelko Sladić, zapovjednik Skradinske satnije 113. brigade HV-a:

-Ivica Bratić nije, kao što tvrdi i ističe, ni na koji način sudjelovao u priprema, organizaciji obrane i obrani na području skradinskog zaleđa. Nije bio ni sudionik sastanka predstavnika srpskih i hrvatskih sela. Da je bio, bio bi i na popisu koji je napravila JNA, a koji je kao vjerodostojni dokument javno dostupan. Među sudionicima tog sastanka Ivica Bratić nije bio što je i logično jer nije imao nikakvu ulogu i značaj, nitko nije bio upoznat da je on tada, kao što tvrdi, bio savjetnik predsjednika Kriznog štaba općine Šibenik Paška Bubala.

Uz izjave i svjedočenja Pašalića, Blaće, Maretića i Sladića, na konferenciji za novinare predočeni su dokumenti koji, kako je rečeno, dokazuju da Ivica Bratić nije bio član Kriznog štaba općine Šibenik ni savjetnik predsjednika kriznog štaba općine Šibenik Paška Bubala. Dokumenti koji potvrđuju da Ivica Bratić nije bio član Kriznog štaba Općine Šibenik i savjetnik predsjednika Skupštine općine Šibenik Paška Bubala, rečeno je na konferenciji za novinare su:

Zapovijed Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske od 7. prosinca 1990. godine o osnivanje zajedničkog štaba za područje Policijske uprave Šibenik za koordiniranje poslova na zaštiti ustavnog poretka i sprečavanja terorističkih aktivnosti. U Štab su tom zapovijedi imenovani Nikola Vukošić, načelnik PU, Paško Bubalo, predsjednik Skupštine općine, Josip Juras, predsjednik Izvršnog vijeća SO, Zdravko Stančić, sekretar Sekretarijata za Narodnu obranu SO Šibenik, Branko Piližota, načelnik Centra Ispostave državne sigurnosti, Mate Ajduk, pomoćnik načelnika Policijske uprave Šibenik i Ivo Fuštin, načelnik za operativne poslove PU Šibenik. Zapovijed su potpisali ministar obrane Martin Špegelj i ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac.

Zapovijed Ministarstva unutarnjih poslova od 30. lipnja 1991. godine o formiranju zajedničkih štabova za područja policijskih uprava i općina u Republici Hrvatskoj po kojem u zajedničke štabove ulaze načelnik Policijske uprave, sekretar Sekretarijata za narodnu obranu, komandant Štaba teritorijalne obrane i komandant jedinica ZNG te da zajedničkim štabovima koordiniraju načelnici Policijskih uprava. Zapovijed su potpisali ministar obrane Martin Špegelj i ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac.

Odluka Paško Bubalo, predsjednika Skupštine općine Šibenik u funkciji zapovjednika Zapovjedništva obrane grada Šibenika od 27. srpnja 1991. godine o imenovanju članova Zapovjedništva. Za načelnika Zapovjedništva za obranu grada Šibenika Paško Bubalo je imenovao je Josipa Jurasa, a jedini savjetnik kojeg je Paško Bubalo imenovao bio je Davor Škugor. Ni u ovoj odluci Paška Bubala nema Ivice Bratića niti se on spominje u bilo kojem svojstvu. Za primijetiti je, upozorili su Plenča i Vukošić, da u ovako jedno bitno tijelo Paško Bubalo nije imenovao zapovjednika 113. brigade i načelnika Policijske uprave.

Naredba Paška Bubala od 30.srpnja 1991.godine o formiranju Kriznog štab Općine Šibenik iz dva dijela; civilnog i vojnog dio. Paško Bubalo ni tom naredbom nije u Krizni štab uključio zapovjednika 113. brigade i načelnika Policijske uprave. Ni u ovom dokumenti, naglašavaju Plenča i Vukošić, ne spominje se Ivica Bratić.

Odluka Paška Bubala iz kolovoza 1991. godine kojom u svojstvu predsjednika Kriznog štaba poništava odluku o imenovanju članova Zapovjedništva za obranu grada Šibenika koju je donio 27. srpnja 1991. godine i predlaže formiranje Kriznog štaba općine Šibenik i njegove članove; Paško Bubalo, predsjednik, Josip Juras, koordinator, Mate Viduka, član, Nikola Vukošić, član, Zdravko Stančić, član, Božo Erlić, član, Petar Dunđer,član, Jakov Šupe, član, Živko Bujas, član, Živko Gulin, član, Miho Mioč, član i Marijan Sekso, član. Ni u ovom dokumentu Paško Bubalo ne navodi Ivicu Bratića niti predviđa funkciju savjetnika po bilo kojoj osnovi.

Osim toga Ivo Plenča i Nikola Vukošić upozoravaju da Paško Bubalo i Ivca Bratić pogrešno i netočno tvrde da je Krizni štab organizirao i vodio obranu Šibenika i bivše Općine Šibenik što je i u suprotnosti s Odlukom o kriznim štabovima koju je 27.kolovoza 1991. godine donio predsjednika Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Iz kategorije: Vijesti