Datum objave: 29. Lipanj 2023

MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ISTRAŽIVANJE RAKA / Aspartam iz dijetalnih gaziranih pića uzrokuje rak

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodeće svjetsko zdravstveno tijelo sljedećeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića, u srpnju će prvi put kao "moguće kancerogen za ljude" opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su izvori, prenosi Index.hr.

IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca, nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daju drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite tvari, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

JECFA, WHO-ov odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem lipnja, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. srpnja.

Iz kategorije: Vijesti