Datum objave: 03. Srpanj 2023

Don Krešimir Mateša, župnik katedralne župe svetog Jakova u Šibeniku, misnim slavljem u katedrali svetog Jakova zahvalio za  dvadeset i pet godina svećeništva.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Župnik katedralne župe svetog Jakova u Šibeniku don Krešimir Mateša, misnim slavljem u katedrali svetog Jakova zahvalio je za  dvadeset i pet godina svećeništva. Slavlje je započelo uz pjesmu „Tu est Petrus“ Mješovitog katedralnog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Mikuandra i za orguljama gosp. Andre Čale, te ulaskom procesije kroz glavna vrata katedrale. Uz slavitelja su bili kolege svećenici: župnik u Tisnome don Lazar Ćibarić, župnik župe Njivice don Gabrijel Jagarinec, te slavljenikov prvi rođak i ovogodišnji mladomisnik zadarske nadbiskupije don Mladen Protić iz Sukošana. Uz misnike slavlju je nazočio i mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, koji je slavljenika zaredio u ovoj istoj katedrali pred 25 godina, a u ovoj prilici je izrekao prigodnu homiliju.
U prigodnoj homiliji biskup Ante Ivas ukazao je na Isusov susret sa Petrom i Pavlom. Usporedio ih je sa Božjim pozivom upućenom don Krešimiru Mateši:
-Ne znamo kad se dogodio taj sudbonosni susret Krista s mladićem iz Vodica po imenu Krešimir. Da li pred onim starim križem u župnoj crkvi svetoga Križa, koju je revno, sa svojim roditeljima obitelji, pohađao i sudjelovao u bogatim svetim obredima i pjevanjima, na misama, u molitvama, ne znamo kada je čuo ili tek naslućivao njegov poziv da ga slijedi? All sigurno vjerujemo da je te susrete Kristove s Krešom tiho i svesrdno pratila Gospa naša od Okita. Ona koja nam pokazuje kako je velika radost reći Bogu „DA, neka bude po tvojoj riječi” i uputiti se prema vrhu, - kazao je biskup Ivas.
-Kad se prije 25 godina, mladi Krešimir, prostro ničice po kamenom podu ove Katedrale i na poziv biskupov izrekao Kristu svoj Da, obećajem, odazivam se, Hoću., tada je Krist, od mladog Krešimira, od bogoslova, od đakona, sakramentom svećeničkog reda učinio don Krešimira, svećenikom svoje Crkve, Petrove Crkve, apostolske, katoličke Crkve, koja svjedoči Krista uskrsloga živoga u našoj biskupiji šibenskoj već eto 725. godina“, kazao je biskup koji je naglasio kako je don Krešimir Mateša kao svoje svećeničko životno geslo, i kao svoju molitvu uzeo Kristovu riječ: „Ja sam Put, Istina I Život!”

Biskup Ivaas je naglasio da je svećenički život don Krešimira bio najprije njegov osobni Put, Istina i Život, da bi onda to mogao istinski, dosljedno ustrajno svjedočiti, učiti i slaviti sa ljudima svih uzrasta koje će mu povjeriti Crkva. Poslije daljnjeg usavršavanja na trogodišnjem studiju u Rimu, prateći svoga biskupa obišao je i upoznao gotovo cijelu biskupiju, a onda je preuzeo službu Katedralnog župnika i kanonika. Katedrala, majka svih crkava biskupije, a župa sv. Jakova je odgovorna služba župnika. Ona je slijednica nekoć bogatog vjerskog, kulturnog i socijalnog života grada i biskupije na koje podsjeća desetak starih i vrijednih bratimskih crkava, koje su danas na brzi župnika i župe sv. Jakova. Kao spomen na tu bogatu tradiciju, brigom župnika don Kreše, danas „katedralni bratimi” aktivno sudjeluju u životu župe, naročito u liturgijskim katedralnim slavljima koje predslavi biskup. Slave se svakodnevna, a posebno svećena blagdanska liturgijska slavlja i pomno prenošenje Riječi Božje, uz sudjelovanje ministranata, čitača, voditelja i pjevača Katedralnog dječjeg zbora. Brigom župnika i mnogobrojnih suradnika u župi djeluje župni Karitas, aktivna briga za starije i nemoćne, i one kojima je potrebnima duhovnih pomoć, razgovor, savjet i ohrabrenje. U župi se provodi sustavna katehizacija djece i mladih, priprava za sakramente sv. Pričesti, Krizme i sv. Ženidbe. Župnik sudjeluje u biskupijskom zaručničkom tečaju mladenaca za sv. Ženidbu, kao s u posebnoj skrbi za očuvanje cjelovitosti i svetosti kršćanskog braka, na metropolitanskoj i nacionalnoj razini. Župnik don Krešo, uz onu svakodnevnu svećeničku zauzetost.., na poseban način njeguje, mogli bismo tako reći „mobilni, pokretni pastoral” kad u raznim prigodama, vrlo uspješno organizira i vodi brojna hodočašća i vjernička druženja (djece, mladih i odraslih) u poznata svetišta ili prirodne i kulturne ljepote diljem domovine, ili sudjelovanjem u slavljima drugih biskupija, pa ih tako duhovno, vjernički ljudski obogaćuje“, kazao je biskup Ivas o djelovanju vlč. Mateše u proteklih dvadeset i pet godina.

Na kraju misnog slavlja predstavnici Mješovitog katedralnog zbora, Dječjeg katedralnog zbora i bratima svetog Jakova župniku Mateši izrekli su prigodne čestitke i uručili poklone. Zauzeti vjernik iz Vodica i slavljenikov stric Josip Jole Mateša također je izrekao prigodnu čestitku:
-Nemoj se vezati za ni za što zemaljsko, ni za jedno stvorenje koje te može odvratiti od Isusa. Idi za oltar s jasnim raspoloženjem kao za prve mlade mise prije 25 godina u Crkvi Našašća svetog Križa u rodnim Vodicama: Isus u tebi i ti u Isusu. Dragi svećeniče Krešimire, ti od tada nisi više čovjek od svijeta: kao svećenik jaganjac si Božji: s njim razapet, i ti si žrtva za zadovoljštinu, za otkupljenje, za spasenje. u pretvorbi izgovaraš „Ovo je moje tijelo“. Uzdaj se u Isusa trajno, odvraćajući se od sama sebe, predajući mu se riječima: Tvoja volja moj ljubljeni Isuse ona samo ona!

Izvor i fotografija: Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti