Datum objave: 21. Srpanj 2023

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA / Traže od župana da razriješi direktora Cesta Šibenik, ali ga to ne obvezuje, on pak prijeti otkazima

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici  Skupštine Šibensko-kninske županije velikom većinom danas su prihvatili Odluku kojom od župana Marka Jelića traže da naloži Nadzornom odboru Cesta Šibenik hitno razrješenje direktora Roberta Miljkovića te da on razriješi aktualni Nadzorni odbor i imenuje novi no župan ih ne mora poslušati. Tu je točku dnevnog reda predložio predsjednik Skupštine Stipe Petrina koji je na sjednici optužio župana Jelića da je svojom, kako je kazao sebičnošću i tvrdoglavošću izazvao krizu u toj tvrtki, a Jelić na to nije htio odgovarati kazavši kako Petrinu veseli kad njega vrijeđa, a njega to što Petrina govori zapravo uopće ne vrijeđa. 

 
 
Većina vijećnika izrazila je mišljenje da direktor treba otići jer njegove poteze vide kao uzrok štrajka i neobavljanja poslova zbog kojih ta tvrtka postoji i od kojih zarađuje, a tako su se izjasnili i vijećnici a liste Marka Jelića pa je Iris Ukić Kotarac, zamjenica župana primijetila kako je to  prvi put da njegovi vijećnici „misle svojom glavom”. 
Članovima Skupštine obratili su se Robert Savić, član Nadzornog odbora kojeg su  izabrali  radnici  i Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske. Oni su ih upoznali s kronologijom štrajka i odlukama Nadzornog odbora koje su im neprihvatljive.
„Naš je štrajk bio legalan i po odluci Županijskog i Vrhovnog suda. U njemu su sudjelovali zaposlenici tvrtke,a ne samo sindikat. Znamo da ima novaca za isplatu plaća za vrijeme štrajka. Imamo 11 milijuna kuna na računu. Tko ih je zaradio nego mi radnici. Imamo pravnike u NO koji traži da se mi odreknemo našeg godišnjeg odmora što nije zakonito. Gradonačelnik Burić nije ni upitao za nas i što nam se događa.
Vi ste nas župane svjesno uveli u štrajk”, kazao je Savić. Nije propustio i prozvati sve stranke pojedinačno zbog njihove šutnje tijekom štrajka.
 
„Odluke koje predlažete su suprotne zakonu o trgovačkim društvima, ali vi ćete ih vjerojatno donijeti. Vi to donesite pa ćemo vidjeti što će biti. Isplata plaća neće biti po modelu koji radnici predlažu. Puno se dobrih stvari napravilo u Cestama Šibenik. Vi ovdje radite nasilje nad čovjekom i to nije u redu. Onog trenutka kad ste iz argumentiranih razgovora prešli na fizičko nasilje napravili ste grešku.Budimo normalni i poštujmo zakonske procedure.Dok sam ja davao više prijedloga, drugi su slali ultimatume. Ja vam kažem i sada da će se ovo rješavati ili zakonito ili nikako. Mi plaću ne možemo isplatiti, ni ja, ni direktor. Zakon je jasan. Od prvog dana sam pitao tko će ovo platiti, a gospodin Lisičak mi je u telefonskom razgovoru rekao kako će Sindikat to platiti. Ovdje sada trabunjamo, a radnici su trenutno u nelegalnoj obustavi rada već tri dana. Svi mogu dobiti otkaz. Novosel je rekao kako zna da je ovo nelegalno i hoće li on onda zaposliti tih 110 radnika? Imamo ideje za rješenje situacije, ali ništa od toga se neće primijeniti dok se ne počne raditi. Ja Nadzornom odboru, zakonski, ne mogu naložiti da smjeni direktora, niti vi meni možete naložiti da smijenim Nadzorni odbor. Od ponedjeljka će se primjenjivati zakon, ako nećete raditi”,  zaključio je župan Jelić.
 
Petrina je i ovom prilikom prozvao Jelića da je manipulator i lažov podsjećajući da je na prvoj sjednici predlagao točku o opozivu župana a gro toga zahtjeva ticao se baš stanja u Cestama Šibenik.
– Župane u kompromisima obje strane trebaju biti zadovoljne. Vi to ne znate jer ste tašt čovjek. Vi ste jedini uzrok i razlog ovoga štrajka. Vi ste sami Skupština Cesta Šibenik i ako vam je to teško izaberite četvero ljudi iz vaših koalicijskih partnera za Skupštinu. U Nadzornom odboru imate četiri svoja čovjeka i manipulirate. Sami ste izabrali direktora. Smijenite ga. Sjednite s predstavnicima radnika, ali smijenite direktora. Moj je prijedlog da se sjedne s predstavnicima radnika, da se razriješi direktor iako znam da se to vama ne može narediti, ali vidjet ćemo tko je za što. Mi smo cilj ispunili jer o tome javno raspravljamo i javnost je dobila potrebne informacije, zaključio je Petrina. 
Iz kategorije: Vijesti