Datum objave: 25. Srpanj 2023

IN MEMORIAM / Umro je Miroslav Lilić, legendarni novinar, urednik i direktor TV Zagreb, HRT-a i Croatia records, jedan od osnivača prve privatne televizije u Hrvatskoj.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je Miroslav Lilić, legendarni televizijski novinar, urednik i direktor TV Zagreb, HRT-a, diskografske kuće Croatia records i jedan od osnivača prve privatne televizije u Hrvatskoj. Rođen je u Siveriću, a gimnaziju je pohađao i završio u Šibeniku. Na Televiziju du ga doveli Šibenčanin Ante Panjkota i Vito Sunko, a u nacionalnoj memoriji ostalo je poznat po tome što je nana javnoj televiziji objavio 4. svibnja 1980. godine da je unmro Josip Broz Tito.
Uvijek je isticao svoje drniško porijeklo, Siverić, privrženost drniškim korijenima i Šibeniku, gradu svoije mladosti. Govorio je:
-
Vezan sam za Šibenik i volim biti u Šibeniku. Ovdje sam krenuo u Gimnaziju i pohađao je dvije godine. Poslije se u Drnišu otvorila Gimnazija pa sam tamo nastavio školovanje. Direktor šibenske Gimnazije već tada je bio profesor Ivo Livaković koji nam je predavao hrvatski jezik, a u to vrijeme je počeo raditi i profesor Ivo Brešan. Sjećam se i profesora Škarice iz matematike. Taj dio života ostao mi je u lijepom sjećanju iako sam prvi razred ponavljao. Drago mi je i što su me se sjetili pa su mi dodijelili priznanje kao poznatom šibenskom gimnazijalcu. Prve godine autobusom sam putovao svaki dan na relaciji Drniš–Šibenik. U autobusu je tada kondukter bio Anđelko Runjić, poznati Bambe, koji je kasnije bio predsjednik Sabora. Druge godine, kada sam ponavljao razred, živio sam u Šibeniku kod rođaka, kod obitelji Sivić. Imam još jednu vezu sa Šibenikom - profesor Škarica, moj prijatelj od mladih dana, dugo je vodio Glazbenu školu i limenu glazbu u Drnišu, a 16 godina u Šibeniku zbor Kolo. Punica mi je iz Šibenika, Bogdanovićka, a imam i nekoliko dobrih prijatelja Šibenčana: Sanibora Vuletina, Antu Šupuka, Čera, Zorana Škugora, Kruna Mazalina. Šibenčani su dominirali Televizijom. Spomenut ću samo Antu Panjkotu, Franu Ercega, Danu Roška, Mladena Bjažića, Borisa Tešiju, pa i mene. Tu si mlađi naraštaji, moji učenici Denis Latin i Silvana Menđušić.

Miroslav Lilić se u novinarstvo otisnuo kao mladić. Za „Plavi vjesnik” kojeg je pokrenuo i uređivao Šibenčanin Mladen Bjažić pisao je o zanimljivostima iz Šibenika i Drniša i za svoje tekstove dobio dvije nagrade. Javljao sam se i s vicevima na Radio Sarajevo. Nakon što je završio dva razreda gimnazije u Šibeniku zaposlio se u rudniku u Siveriću pa onda na građevini i kao skladištar. Ipak predomislio se vratio u gimnaziju i kao izvrstan đak maturirao. Nakon gimnazije upisao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i počeo honorarno raditi na Televiziji. Na Televiziji Zagreb zaposlio se 1967. godine i prošao sve poslove – od reportera početnika, urednika vijesti, urednika razmjene, potom urednika Kronike i Dnevnika, šefa dnevnog programa, odgovornog urednika informativno-političkog programa do direktora programa. Ode napornog rada ljeti je odmarao u Tribunju, a bio je i čest gost u legendarnoj šibenskoj konobi „Marenda”.

Foto: Stanko Ferić

Iz kategorije: Vijesti