Datum objave: 26. Srpanj 2023

Ne bacajte reciklabilni otpad u miješani komunalni otpad, evo kako postupati s otpadom

Diana Ferić
Diana Ferić

Recikliranje ili oporaba je postupak izdvajanja materijala iz otpada i njegova ponovna uporaba. Uključuje prikupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Prije same obrade otpad se razdvaja prema vrstama otpadaka u postrojenjima za razvrstavanje otpada. Mnoge otpadne tvari mogu se ponovno iskoristiti ako su prikupljene odvojeno.

 

Zašto je recikliranje i odvajanje otpada važno?

Otpad ne onečišćuje samo zrak, podzemne vode i tlo, već dovodi i do ispuštanja CO2 i metana u atmosferu i na taj način utječe na klimatske promjene. Sve što završi u zemlji, vodi ili zraku na kraju dođe do naših tanjura. Voda koju pijemo, ribe, meso, voće, povrće i žitarice koje jedemo 'hrani' se vodom, zemljom i zrakom koji su onečišćeni, zagađeni, puni mikroplastike, štetnih plinova i drugih nimalo zdravih tvari.

Odličan primjer, a ujedno i najstariji oblik recikliranja je kompostiranje. Kompostiranje je postupak biološke razgradnje organskih materijala čime se biološki otpad smanjuje, a kao rezultat toga nastaje kompost koji sadrži humus i druge hranjive tvari spremne za ponovnu uporabu. Kompostirajmo biootpad, jer kompost je produkt biološke razgradnje biootpada koji služi kao korisni dodatak tlu.

Otpadni papir/karton, staklo, metal, tekstil i plastiku možete baciti u odgovarajuće spremnike!

Ne bacajte reciklabilni otpad u miješani komunalni otpad.

Za recikliranje papira troši se 70 posto manje energije nego za njegovu proizvodnju pomoću primarnih sirovina. U kućnom otpadu papira ima čak jedna četvrtina i zato je važno izdvojiti ga kao sirovinu kako bi se mogao reciklirati i ponovno koristiti, a ne ga baciti na odlagalište.

Staklo se može reciklirati, ali i koristiti višekratno jer ne gubi svoja svojstva. Zato prije no što staklene boce i staklenke odložite u za to predviđene spremnike, razmislite možete li ih ponovno iskoristiti.

Smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada, ponovno upotrijebimo stvari kada je to moguće, reciklirajmo otpad koji nastane, na taj način čuvamo okoliš i štedimo sirovinu i energiju.

Za sve informacije nazovite tel. 022/332-325 ili

pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

 

Iz kategorije: Vijesti