Datum objave: 08. Kolovoz 2023

BISKUP TOMISLAV ROGIĆ NA SVJETSKOM DANU MLADIH U LISABONU: Samo darovana sloboda je prava sloboda. Sve drugo su ropstva različitih vrsta.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tomislav Rogić, šibenski biskup i predsjednik Odbora za mlade HBK u zajedništvu s dubrovačkim biskupom i predsjednikom Vijeća HBK za laike Rokom Glasnovićem i tridesetak svećenika predvodio je svečano euharistijsko slavlje za Hrvate na Svjetskom danu mladih u Lisabonu. Na početku homilije podsjetio je mlade na naglasak koji papa Franjo stavlja na ekologiju istaknuvši pritom ekologiju duha. Kazao je da je to pitanje svega onoga što čovjek pušta u svoj život i u svoju dušu. Govorio je potom o Mariji koja je pohitila Elizabeti u gorje te je pitao mlade jesu li razmišljali što znači biti blagoslovljen.
-Blagoslovljen – darovima Božjim ispunjen život, ali ne s lakoćom, - rekao je dodavši da ni Mariji ni Josipu nije bilo lako, a bili su „neizmjerno blagoslovljeni“.
Podsjetivši na prethodno postavljana pitanja, biskup Rogić kazao je da Bog traži čovjekov pristanak:
-On ne želi nas imati uza se na silu. Od Marije traži njezin ‘da’. Od Josipa traži njegov ‘da’. Od svog vlastitog Sina u Getsemaniju traži njegov ‘da’, - istaknuo je te ukazao mladima da će svi u jednom trenutku, ako već nisu, dati svoju slobodu.
-Kada stupite u brak, svom bračnom drugu ste darovali svoju slobodu. Kad stupite u samostan, kad se zaredite, vi ste svoju slobodu darovali Bogu. Samo darovana sloboda je prava sloboda. Sve drugo su ropstva različitih vrsta, - naglasio je.
Na kraju homilije, biskup Rogić je rekao da ništa u životu nije slučajno: -Ništa u životu nije bez značenja, bez smisla, a svemu samo Bog daje smisao. 

Izvor: Šibenska biskupija 
Foto: IKA

Iz kategorije: Vijesti