Datum objave: 15. Kolovoz 2023

BISKUP ROGIĆ U VRPOLJU : Neka ova Godina zahvalnosti svakoga potakne na rast u vjeri i zahvalnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije u Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, javlja IKA.

Među koncelebrantima bio je i župnik u Vrpolju don Ante Omazić. Slavlje je započelo procesijom sa čudotvornom Gospinom slikom.

 

U homiliji biskup Rogić je kazao kako Vrpolju već tolika stoljeća vjernik dolazi svojoj Majci. „Vjernička duša želi doći nebeskoj Majci i ovdje potraži mir u skrušenoj ispovijedi i pomirenju s Bogom. Gospi molitvom prinijeti sve svoje muke i potrebe, zatražiti snage za nošenje životnog križa, ispuniti obećani zavjet i zahvaliti za primljena dobročinstva. Nitko kao Marija ne okuplja oko sebe čitave obitelji, spaja pokidane veze, vraća ljubav i vjernost, razumijevanje i velikodušnost, oproštenje i spremnost na žrtvu iz ljubavi – zato ju i nazivamo Kraljice obitelji”.

Poručio je kako ovogodišnja svetkovina Velike Gospe o 725. godišnjici uspostave Šibenske biskupije poziva vjernike gledati povijest, minula vremena, godine, desetljeća i stoljeća očima vjere otkrivajući tragove Božjeg djelovanja, prisutnosti, udijeljenih milosti kroz događaje i preko ljudi koji su bili dio Božjega plana. „Toliko toga dano nam je odozgo i ne bi se zbilo da nije bila Božja volja. Bilo je kušnji i nevolja koje je trebalo istrajati, bilo je križeva koje je trebalo nositi, bilo je blagoslova koji su darovani odozgo, nakon što su minule nevolje. Blagoslova izrečenih, blagoslova izmoljenih, blagoslova dugo čekanih, blagoslova koji i danas jesu izvor radosti, nade, utjehe i temelj vjere koja živi i svjedoči”, kazao je biskup Rogić.

Ovo naše okupljanje oko nebeske Majke kao da oslikava milosti i molitve tolikih stoljeća, tolikih generacija koje su svetu vjeru prenosile. Želimo zahvaliti Bogu za sve primljene darove, milosti, prevladane nevolje, ostvarene planove, za opstojnost u vjeri kroz sva ta stoljeća i želimo nastaviti graditi zajedništvo vjere današnjih generacija naše Šibenske biskupije. Ponavljam iznova: Neka ova Godina zahvalnosti svakoga potakne na rast u vjeri i zahvalnosti, na prepoznavanje darova Božjih u našim životima, u povijesti našega hrvatskog naroda, u našoj Šibenskoj biskupiji”, kazao je biskup.

Zajedništvo i zahvalnost oslikavaju se u Marijinu životu i posebno dolaze do izražaja u njezinu pohodu rodici Elizabeti i hvalospjevu Veliča duša moja Gospodina. Susret Marije i Elizabete pršti od radosti, blagoslova i na koncu Marijina zahvaljivanja jer je Bog taj koji čini velika djela u njezinu životu, u cijeloj povijesti, u životima svakoga od nas”, kazao je biskup Rogić.

Vjernicima je preporučio da učeći od Marije svaki mladić, djevojka, svaki vjernik: ustane i pohita graditi zajedništvo obitelji, svoga naroda, Crkve Kristove i cijeloga svijeta. Da prepozna blagoslove koje mu Bog šalje, pa i kroz kušnje, nevolje, križeve jer tim su putem prošli i Isus i Marija i Josip i proroci i apostoli i toliki svjedoci vjere. Da se uči kreposti zahvaljivanja, poput Marije u njezinom Veliča. „Bez zahvalnosti nećemo znati cijeniti što smo postigli, što smo prevladali, nećemo prepoznati tragove Božjeg djelovanja u povijesti, oko nas i u našem životu. Bez zajedništva i zahvalnosti, nećemo ni blagoslove prepoznati. Ako ipak gradimo zajedništvo, ako gajimo zahvalnost, ako prepoznajemo blagoslove onda su to čvrsti temelji za rast u vjeri, za izgrađivanje ispravne savjesti koja ponizno dolazi pred Boga, moli pomoć i pouzdaje se u Onoga koji sve stvara i uzdržava, u Onoga koji oprašta i spašava, u Onoga koji nam šalje svoga Sina i daje svoju Majku”.

Braćo i sestre u vjeri Kristovoj, došli smo tebi Gospe od okova. Ti si Gospe, lomila okove neposlušnosti jer si se posve predala volji Božjoj. Ti si Gospe, lomila okove nepovjerenja jer si sve svoje pouzdanje stavila u ruke Božje. Ti si Gospe, lomila okove nevolja koje su te sustizale dok si nosila, rodila i podizala Sina Božjega, Isusa, jer si vjerovala da s Njim sve možeš pobijediti. Ti si Gospe, lomila okove svake boli jer si pod križem držala mrtvo Tijelo svoga Sina, ali si svjedočila i njegovu uskrsnuću, a onda i sama bila uznesena u nebesku slavu. Ti si Gospe, lomila sve okove koji sputavaju ljudsku dušu i žele je udaljiti od Gospodina, od vječnog spasenja, od konačnog cilja: vječnog života u Bogu. Došli smo ti da učvrstiš našu vjeru, da ojačaš našu nadu i pouzdanje, da nas naučiš zajedništvu i zahvalnosti, da nas trajno učiš istinski ljubiti, Božju volju ispunjavati i blagoslovljeno živjeti. Molimo za onu snagu vjere koja pobjeđuje sve nedaće i s pouzdanjem čeka ostvarenje Božjeg Kraljevstva koje traje zauvijek. Čestitam Vam 725. godišnjicu osnivanja Šibenske biskupije”, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

FOTO: Ivo Kronja, IKA

Iz kategorije: Vijesti