Datum objave: 17. Kolovoz 2023

SRAMOTA / Arsen se jako ponosio svojim Šibenikom,a nismo mu kadari u Šibeniku niti obilježiti godišnjicu smrti

Diana Ferić
Diana Ferić

Osma je godišnjica smrti Arsena Dedića, koji je umro 17, kolovoza 2015. godine. Šibenik se navodno jako ponosi tim iznimno talentiranim glazbenikom, pjesnikom ieruditom, ali čini se ne baš koliko to on zaslužuje i koliko se on ponosio svojim Šibenikom. Danas se u Šibeniku ta tužna godišnjica ničim ne obilježava, čak ni u Kući umjetnosti Arsen koja nosi upravo njegovo ime. Sramota! 

Usporedbe radi, na godišnjicu smrti drugog velikog glazbenika, Olivera Dragojevića u njegovoj rodnoj Veloj Luci organizira se svake godine glazbeni spektakl njemu u čast. Riječ je o glazbenom projektu „Trag u beskraju”. Tom manifestacijom 5. godinu za redom slave lik i djelo Olivera Dragojevića, koji je tijekom bogate glazbene karijere ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj povijesti. Arsen je sigurno ostavio još i jači, barem svojom svestranošću, trag u šibenskoj i hrvatskoj, ne samo glazbenoj povijesti nego u umjetnosti općenito. Zaslužio je jedno glazbeno događanje poput onoga koje se organizira u spomen na Olivera u njegovom  rodnom gradu, a koje bi podsjetilo na ljepotu osjećaja sreće i radosti koju kod Šibenčana izaziva sve što je Arsen u svojoj bogatoj karijeri stvorio.  Ali zato će se Arsenovog odlaska prisjetiti u Zagrebu. Matija Dedić sjećanjem na oca, koncertom "Amigo, Endrigo" otvara danas  ovogodišnje izdanje Scene Amadeo u Klovićevim dvorima.  Osmu godišnjicu Arsenovog odlaska, Matija Dedić obilježit će izvedbama nezaboravnih skladbi Sergia Endriga i podsjetiti na prijateljstvo dva velika umjetnika.
 

Arsen Dedić rođen je 28. srpnja 1938. godine u Šibeniku. 1957. godine upisuje pravo na Sveučilištu u Zagrebu, ali nakon 3 godine studiranja prebacio se na muzičku akademiju.

Bio je hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala. Napisao je, skladao i izveo brojne dojmljive ljubavne i misaone pjesme. te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj.

Dobitnik je čak osam diskografskih nagrada "Porin" te je dobio i razne druge nagrade;za  najbolju produkciju, za najbolji album folklorne glazbe, za najbolji album zabavne glazbe, za najbolji kompilacijski album, za najbolji album pop i zabavne glazbe te za album godine i Porina za životno djelo.
Iz kategorije: Vijesti