Datum objave: 30. Kolovoz 2023

PROJEKT RASTEM / Polaznicima STEM radionica na tvrđavi svetog Ivana uručene diplome, predavao im je i popularni Zoran Vakula

Diana Ferić
Diana Ferić

Polaznicima sedmodnevnog ljetnog STEM kampa RaSTEM uručio je danas diplome šibenski gradonačelnik Željko Burić u kampusu tvrđave sv. Ivana. U svom je govoru kazao kako ga obuzme optimizam kad gleda djecu koja su budućnost grada Šibenika, ali i domovine Hrvatske, te koja su, umjesto na moru, protekli tjedan provela u učionicama prikupljajući znanje iz poduzetništva, meteorologije te robotike.

Educiramo djecu potpuno novom načinu razmišljanja unutar poduzetništva, robotike i ostalih STEM područja. Pripremamo novu generaciju koja će naslijediti starije, a koja će se znanjem izboriti za svoju budućnost. Grad Šibenik je odavno prepoznao činjenicu da na mladim ljudima moramo graditi budućnost grada, koji je imao sjajnu bremenitu prošlost, a, vidimo, ne boji se ni za svoju budućnost. Jako mi je drago čuti komentare djece koja su kazala kako je ovo način na koji se uči“, kazao je gradonačelnik Burić čestitavši polaznicima, edukatorima i svima koji su uključeni u ovaj projekt.

Svečanoj dodjeli diploma prisustovao je i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura koji je najavio nove edukacije i radionice koje počinju već ove jeseni te STEM vrt i učionicu u Osnovnoj školi Meterize i Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca.

Kroz sedam dana održavanja kampa više od 60 djece od 10 do 15 godina imalo je priliku besplatno sudjelovati na edukativnom programu iz područja poduzetništva, meteorologije te robotike. Radionice su provodili razni stručnjaci iz navedenih područja koji su svoja stečena znanja prenosila djeci na izrazito zanimljiv i interaktivan način.

Na radionicama poduzetništva djeca su imala tako priliku naučiti upravljati vlastitim novcem, razvijali su poduzetničke ideje, susreli se s pojmovima računa dobiti i gubitka, učili o društveno odgovornom poslovanju, naučili razmišljati kao poduzetnik i susreli se s najboljim primjerima iz prakse. Svoja znanja i iskustva u području poduzetništva kroz sedam dana prenosili su im Anita Perkov Kalebota, dipl.oec, nastavnica ekonomskih predmeta i aktivistica Udruge Franak, izv. prof. dr. sc. Antonio Vlahov s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te TikTok senzacija, crew founder i TikTok mentor Dario Marčac, koji se može pohvaliti značajnim poslovnim uspjehom sa samo 26 godina i impozantnom brojkom od preko 500.000 pratitelja.

Na radionicama meteorologije djeca su svaki dan slušala drugog predavača, stručnjaka u svom području. Zoran Vakula, svima poznati meteorolog i ugledni HRT-ov urednik tako je najmlađima održao radionicu pod nazivom "KLIMAmo se zajedno". Tinker Labs radionica povela je male znanstvenike u avanturu meteorologije. Doc. dr. sc. Bruna Petani sa Sveučilišta u Zadru te dr. sc. Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković djeci su na stručan i zanimljiv način dočarali priču o klimatskim promjenama i njihovim utjecajima na naše more i rijeku Krku. Aktivist zaštite okoliša i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske Goran Šimić te Ivan Gulin, mag. ekologije i zaštite okoliša svojim primjerom su pokušali djecu naučiti odgovornosti prema vlastitoj budućnosti kroz brigu za okoliš. U sklopu sedmodnevne radionice, djeca su imala priliku posjetiti i novootvoreni Posjetiteljski centar 'Kanal sv. Ante' u uvali Minerska gdje su kroz stručno vodstvo Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije i zanimljivu edukativnu radionicu naučili zašto je bitno da klima štima.

Na sedmodnevnom putovanju ispunjenom robotikom, programiranjem i elektronikom, djeca su učenjem kroz igru upoznali zabavan i čudesan svijet robotike. Stručnjak za robotiku, Zdravko Peran iz Tehničke škole Šibenik, djeci je tako održao četverodnevnu radionicu s m-botovima, dok je tim stručnjaka iz Zajednice tehničke kulture Dubrovnik za djecu pripremio i proveo trodnevni program pregršt zanimljivosti, od Arduino radionice, 3D modeliranja do radionice slične lego setobima.

Projekt vrijedan 2.042.449,12 € provodi Grad Šibenik od srpnja 2022. do ožujka 2024., a financiran je u potpunosti iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.- 2021. Cilj mu je već kod djece u osnovnim školama potaknuti interes za zanimanja iz STEM područja - znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Učenike sedam osnovnih škola na području Šibenika, Skradina i Murtera očekuju posebno osmišljeni projekti vezani uz robotiku, meteorologiju, klimatologiju te poduzetništvo. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Oslo Metropolitan Universit.

Iz kategorije: Vijesti