Datum objave: 05. Rujan 2023

UPRAVA OB ŠIBENIK:"Pacijent Krešimir Crnogaća liječen je u našoj bolnici sukladno pravilima struke i kliničkim smjernicama"

Diana Ferić
Diana Ferić

Pacijent Krešimir Crnogaća liječen je u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije   sukladno pravilima struke i kliničkim smjernicama, stoji u priopćenju uprave te bolnice koje je poslano nakon što je zaručnica tog mladog ortopeda, anesteziloginja Sanja Ćosić otvorila pitanje bolne točke hrvatskog zdravstva – palijativne skrbi zamjerajući svojim kolegama na odjelu na kojem je na samrti ležao njezin zaraučnik to što je morala moljakati morfij da mu se olakšaju ti posljednji sati života. U OB Šibenssko – kninske županije kažu da je ona odbila preporučenu mu terapiji nakon što je kod njega došlo do respiratornog pogoršanja.

Pacijent Krešimir Crnogaća, liječen zbog aktivne maligne bolesti u Kliničkim bolnicama u Zagrebu zaprimljen je na OHBP Opće bolnice Šibensko – kninske županije u srijedu 29.08. u jutarnjim satima. Pacijent dolazi zbog otežanog disanja. U trenutku dolaska bez ikakvih bolova. Tijekom hospitalizacije učinjene su neinvazivne dijagnostičke pretrage sukladno zdravstvenom stanju pacijenta. Tijekom boravka pacijent je primao analgetsku i oksigenoterapiju. U večernjim satima zbog respiratornog pogoršanja konzultiran je anesteziolog koji preporuči terapiju kisikom uz visoke protoke (HFOT). Navedenu terapiju partnerica je odbila i zatražila analgeziju kontinuiranom infuzijom morfija.  Nakon pogoršanja općeg statusa pacijenta uključena je dodatna analgetska terapija.  Pacijent je u OB Šibensko – kninske županije liječen  sukladno pravilima struke i kliničkim smjernicama, a preminuo je u četvrtak 30.08. iza ponoći okružen članovima uže obitelji“ , stoji u tom priopćenju.

On nije umirao od bolova. Da nismo primijenili tu malu količinu morfija koju jesmo, on bi osjetio da se guši na zraku, možete zamisliti kako bi to izgledalo, kazala je jučer za HRT anesteziologinja Sanja Ćosić, dr. med.

Osjetio je smrtni strah, osjetio je kraj, a to se, kaže, nije trebalo dogoditi. Sanja je zamolila za još jednu dozu morfija i nisu je dobili, i baš zato u ovim najtežim trenucima pronalazi snagu i želi potaknuti promjene.

- Za to krivim sustav koji je u cijeloj Hrvatskoj takav. Nije to šibenska bolnica, to su brojne bolnice, rekla bih da više od 90 posto bolnica diljem Hrvatske jednostavno ne pruža adekvatnu skrb umirućim pacijentima, unatoč tome što je to zadnje što možemo učiniti za umirućeg čovjeka, kaže.

Potvrđuju to i u društvu za palijativnu medicinu.

- To je jedna pretužna priča koja se nije trebala dogoditi, a nažalost nije izolirana situacija. Dobivam na mail i na svoj WhatsApp brojne upite i tužne priče obitelji i bolesnika koji su još u kontaktu - na koji način nas možete spasiti i umanjiti nam boli. Drugi veliki problem je da kod nas još uvijek postoji opiofobija, takav strah od terapije opioidima da je to nevjerojatno, kaže Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

Imamo sve lijekove, a Halmed je nakon 15-ak godina borbe i traženja odobrio i kapi morfija, no malo tko ih primjenjuje.

I dok doktorica Vučevac ističe da se Zakon ne primjenjuje, predsjednica anesteziološkog društva kaže - pitanje je to koje dira u osinje gnijezdo.

- Stvar je organizacije službe, stvar je educiranosti ljudi, stvar je volje i želje u pojedinim bolnicama da se to riješi. To uključuje upravo voditelje anestezioloških odjela, zavoda i klinika i ravnatelje. Trebamo stimulaciju tog rada, trebamo potporu svih viših sfera od nas samih da bi to zaista zaživjelo, kaže doc. dr. sc. Višnja Ivančan, dr. med., predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, HLZ, objavljeno je na HRT-u.

Očekujemo i reakciju Ministarstva zdravstva, a Sanja Ćosić za kraj ističe:

- Naša skrb zapravo ne prestaje kada prestanemo liječiti, naša skrb prestaje kada pacijent izdahne.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3