Datum objave: 06. Rujan 2023

NOVA KNJIGA ALJOŠE VUKOVIĆA / Iz tiska izašla "Krila mozga" za ljubitelje enigmatike, mozgalica, asocijacija, zagonetki...

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski književnik Aljoša Vuković objavio je svoju 29. knjigu koju je nazvao „Krila mozga”. U njoj su kriptogrami, logična pitanja, asocijacije, mozgalice i zagonetke. Riječ je o enigmatskoj knjizi u kojoj su mjesto našli glavolomi uglavnom objavljeni u enigmatskom tjendiku Kvizorama te na raznim enigmatskim portalima.

U mnogim zadatcima dolazi do izražaja autorova ljubav prema matematici. To nije čudno: mnogi matematičari bili su i priznati enigmati, primjerice Zdravko Kurnik, kao što su i enigmati često dobri matematičari. Zajednička karakteristika matematičara i enigmata jest logičko razmišljanje, koje ova knjiga potiče jer mozgu daje krila, kako njezin naslov kaže.

Nažalost, ljubitelji enigmatike u Hrvatskoj orijentirani su na specijalizirane časopise jer nema puno knjiga s tom tematikom, pogotovo ovako sveobuhvatnih. Stoga su „Krila mozga“ Aljoše Vukovića prava enigmatska poslastica koja zaslužuje naći svoje mjesto na policama knjižara”, napisala je u receziji te knjige prof. Sanje Sruk. 

Aljoša Vuković, književnik, zagonetač i glazbenik, rođen je 29. 5. 1970. godine u Šibeniku. U časopisima SmibModra lastaKnjiževnost i dijeteRadostIrisMali PeroKvizoramaHrvatska riječHrvatsko slovoPotepuhZadarska smotraDue Tobjavljeno mu je više od 600 zagonetki, pjesama, aforizama i rebusa. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada na području književnosti za djecu i haiku. Zastupljen je u Antologiji hrvatskog haiku-pjesništva Nepokošeno nebo II, u izboru iz hrvatske književnosti za djecu na engleskom jeziku If trees could walkte u brojnim školskim čitankama. Izabran je među Top 100 europskih haiku-pjesnika 2018. i 2019. godine. Pjesme su mu prevedene na engleski, poljski, rumunjski, njemački, francuski, bugarski, japanski i slovenski jezik. Do sad je objavio dvadeset knjiga i četiri slikovnice. U koautorstvu s Antom Stošićem, piše glazbu za kazališne predstave i animirane filmove. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Živi i djeluje u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti