Datum objave: 07. Rujan 2023

SINDIKALISTI O SUSPENZIJI DIREKTORA CESTA ŠIBENIK: Taj potez nije zakonit, Miljković može dati ostavku ili biti opozvan!

Diana Ferić
Diana Ferić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat prometa i veza Hrvatske (SpiVH) s radnicima Cesta Šibenik, već mjesecima upozoravaju na moguće nezakonite radnje unutar društva, što je potvrdilo i nedavno uhićenje direktora Roberta Miljkovića zbog sumnje da je od travnja prošle do kolovoza ove godine počinio ukupno sedam kaznenih djela u kojima je tvrtku oštetio za oko 40.000 eura. Oglasili su se priopćenjem koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Nažalost, najava da će direktor, umjesto opoziva koji je jedini logičan i pravno utemeljen korak, biti privremeno suspendiran i za vrijeme suspenzije primati 70 posto svoje plaće, još je jedan od poteza koji daju naslutiti da se Ceste Šibenik vode u smjeru financijskog uništenja i likvidacije društva.Najavljeno rješenje o privremenoj suspenziji direktora nije utemeljeno na primjenjivim propisima, jer niti Zakon o trgovačkim društvima, niti Izjava o osnivanju trgovačkog društva Ceste Šibenik d.o.o., ne poznaju institut suspenzije direktora, već isključivo opoziv i ostavku. Budući direktor ne želi sam dati ostavku, jedino zakonski prihvatljivo rješenje je da NO zbog gubitka povjerenja u direktora, njegove nesposobnosti u obavljanju poslova zbog koje je nanesena šteta društvu, radnicima i investitorima opozove direktora Roberta Miljkovića.

Podsjećamo da su upravo zbog odluke direktora da ne pristupi kolektivnim pregovorima radnici bili u štrajku više od tri tjedna. Unatoč činjenici što je štrajk bio zakonit, radnicima nije isplaćena plaća za dane u štrajku, ali je zato direktor plaću isplatio sebi. Nakon okončanja štrajka, uručeni su izvanredni otkazi četvorici radnika koji su ukazivali na nezakonitosti u radu direktora, a zbog navodnog poticanja ostalih radnika na obustavu rada. Radi se o radnicima na rukovodećim pozicijama bez kojih je poslovanje tvrtke trenutno obezglavljeno zbog čega društvo ne može funkcionirati te iz dana u dan gubi nove poslove. Zbog svega toga, štetu trpe Ceste Šibenik, radnici i investitori.

Ovim putem zahtijevamo da NO Cesta Šibenik žurno razriješi direktora s funkcije i imenuje novu upravu koja će vratiti poslovanje u normalu. Također zahtijevamo hitnu isplatu plaća za lipanj i srpanj, te povlačenje otkaza koje je osumnjičeni direktor Miljković dao četvorici radnika zbog navodnog poticanja na obustavu rada nakon odluke o neisplati plaća.

Iz kategorije: Vijesti