Datum objave: 12. Rujan 2023

REAGIRANJE / Šibenski branitelji: Zahvaljujemo Pašku Bubalu ratnom načelniku SO Šibenik na istini o izmišljotinama generala Rahima Ademija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski branitelji oglasili su se priopćenjem o očitovanju Paška Bubala o neistinama koje je u knjizi „Samo istina“ generala Ademija, koje je objavljeno 29.kolovoza na portalu Šibenik News. U reagiranju koje prenosimo u cijelosti Šibenski branitelji udruženi u borbi protiv neistina u Domovinskom ratu koje je objavio general Rahim Ademi kažu: Zahvaljujemo gospodinu Pašku Bubalu da je konačno nakon dugo vremena izjavio nešto istinito i demantirao Ademija u niz njegovih izmišljotina. Međutim u drugom dijelu objave koja se odnosi na njegov rad u Kriznom štabu i Ivici Bratiću predsjedniku Zajdnice uteljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman Šibensko - kninske županije, njegovog navodnog savjetnika ne možemo ne reagirati.

U ovoj objavi moramo posvetiti malo pažnje prvom Predsjedniku skupštine općine Šibenik koji je na tu dužnost postavljen nakon demokratskih izbora 1990. godine, samom gospodinu Pašku Bubalu. Pored toga bio je i saborski zastupnik u prvom sazivu sabora, a na lokalnim izborima 1993. godine izabran je za prvog župana Šibenske županije. Obzirom da se radi o dugogodišnjem profesoru šibenske gimnazije,kao i doktoru znanosti iz područja povijesti za očekivati je bilo da nam on bude uzor i moralna vertikala u pisanju i prezentaciji događaja iz naše najnovije povijesti.
Ako se događaji i sve ono što smo prošli u Domovinskom ratu, posebno ono što se zbivalo u Rujanskom ratu ne prezentiraju istinito, oni nemaju nikakvu vrijednost. Naprotiv nanose ogromnu štetu jer iz toga nitko ništa ne može naučiti, donose se krive predodžbe i zaključci,donose svađu među branitelje i niz drugih negativnih i nepoželjnih konotacija.
Zbog svega toga mi moramo ispraviti neke tvrdnje našeg bivšeg župana gospodina Bubala koje sa istinom nemaju nikakve veze. Tu moramo spomenuti i gospodina Ivicu Bratića koji je za Rujanski rat i obranu Šibenika potpuno nebitna osoba, ali se nažalost on i gospodin Bubalo u svojim neistinama jako dobro upotpunjavaju i podržavaju.
Zasluge i sudjelovanje u obrani Šibenika gospodina Bratića najbolje je opisao Milan Maretić u izjavi objavljenoj u Šibenik Newsu 21. lipnja 2023. godine. Naš bivši župan u objavi od 29. kolovoza 2023. godine navodi da je bio Predsjednik Kriznog štaba Općine Šibenik od 7.prosinca 1990. do 15 kolovoza 1991. godine. Nažalost moramo konstatirati da to nije istina jer toga 7. prosinca ministri Josip Boljkovac i Martin Špegelj brzojavkom MUP RH broj: sp.kab. 88/2-90 donijeli su naredbu o formiranju zajedničkog štaba za područje policijske uprave Šibenik gdje su bili navedeni članovi zajedničkog štaba čiji je član bio i gospodin Bubalo. Za komandanta zajedničkog štaba određen je načelnik PU Šibenik. U toj naredbi izričito je navedeno da predsjednika Skupštine općine zbog njegovih posebnih zadataka koje mora obavljati van štaba ne određujemo za zamjenika komandanta štaba. Gospodin Bubalo bio je član toga zajedničkog štaba do 30. lipnja 1991. godine kada ministri Boljkovac i Špegelj donose novu naredbu (br.511-011-54-SP-28/1-91) svima PU u RH, Štabovima TO, Sekretarima NO općina i Zapovjedništvima ZNG kojom se naređuje formiranje zajedničkih štabova za područja PU i općina u RH i to u sastavu:

1.Načelnik policijske uprave
2.Sekretar sekretarijata za narodnu obranu
3.Komandant štaba teritorijalne obrane
4.Komandant jedinice ZNG.

Za kordinatora zajedničkog štaba određuje se načelnik PU. Za sve ovo vrijeme gospodin Bubalo nije imao potrebe imenovati gospodina Ivicu Bratića za svog savjetnika u tom Kriznom štabu jer nije bio ono za što se predstavlja. Pogotovo nije mogao slati u Skradin Ivicu Bratića jer su tamo djelovali Drago Petrović „Gas“ i Miro Maslać i nije bilo boljih poznavatelja prilika na terenu i stanovništva kako Hrvata tako i pravoslavaca. Nejasno je od kud je gospodin Bubalo iznio datum 15. kolovoz 1991. do kada je, kako tvrdi, bio predsjednik kriznog štaba. Naime Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman 17. srpnja 1991. godine donio je Odluku o osnivanju i imenovanju članova kriznih štabova, te slijedom te odluke gospodin Bubalo postaje predsjednik KŠ i donosi akt o Zapovjedništvu obrane grada 27. srpnja 1991. godine. U toj zapovjedi nigdje ne spominje svoga savjetnika Ivicu Bratića, a vjerojatno slučajno zaboravio je imenovati Zapovjednika 113 brigade ZNG i načelnika PU u tako važno tijelo.
Gospodin Bubalo bio je predsjednik KŠ do 12.rujna 1991. godine kada je Vlada donijela uredbu da Predsjednici KŠ postaju Predsjednici Izvršnih vijeća. Toga je dana u kasnim večernjim satima u zgradi Skupštine općine Šibenik gospođa Semira Škugor, tajnica SO sazvala hitan sastanak i o tomu nas je izvjestila.

Odgovorno tvrdimo da Ivica Bratić nije bio ni na jednom sastanku koji su održani s mještanima pobunjenih pravoslavnih sela u skradinskom zaleđu.

Sastanak kojega gospodin Bubalo spominje da je održan u Bribirskim Mostinama i da su na njemu sudjelovali on, Josip Juras i Ivica Bratić je izmišljotina. Taj sastanak nije održan, a gospodin Bubalo je prešutio da su on, Juras i mnogi mještani koji su trebali ići na sastanak u Bribirske Mostine proveli na cesti u Krkoviću 2 – 3 sata čekajući da se sastanak održi uz nekoliko odlazaka spomenutog pukovnika JNA Mesuda Hasotića u Bribirske Mostine radi konzultacija, ali do sastanka nije došlo, tvrdi Bubalo, jer su Srbi otkazali daljnje razgovore, što međutim nije istina. Naime to se događalo osam dana ranije, 4. rujna 1991. godine. Bio je dogovaran sastanak sa predstavnicima hrvatskih i pravoslavnih sela. Međutim Kninski korpus je uključio u sastanak Bubala i Jurasa, a sa druge strane Milana Babića. Pripremali su donošenje i potpisivanje nekakvih odluka. Policija je to doznala i nije dozvolila da na sastanak u Bribirske Mostine idu predstavnici naše vlasti iz razloga da predstavnicima pobunjenih Srba ne daju legitimitet i da im ne podvale da nešto potpisuju jer bi njihovi potpisi imali bi težinu i važnost koja se pobunjencima nije smjela dati. Zbog toga načelnik PU Nikola Vukošić nije dozvolio da sudionici sastanka u Bribirske Mostine idu bez pratnje hrvatske policije. Kako je načelnik PU bio uvjeren da JNA neće dozvoliti da tamo pratnju vrši naša policija na taj način je spriječio da Bubalo i Juras idu na taj sastanak. Postoje TV snimci na kojima se jako dobro vidi gdje su tada bili Bubalo i Juras i koliko dugo, te su se na kraju vratili u Šibenik neobavljenog posla.
Sastanak s predstavnicima ranije spomenutih sela je održan dan kasnije 5. rujna 1991.godine. Na tom sastanku su doneseni zaključci koje su nazočni potpisali, za nas nepovoljni, ali nisu imali težinu kao da su ih potpisali predsjednici općina i izvršnih vijeća. Ni na tom sastanku nije bio Ivica Bratić što ste mogli vidjeti iz popisa JNA i dokumenata Milana Maretića.
Ima tu još dosta toga što je gospodin Bubalo pisao u svojim očitovanjima, ali ne bismo htjeli s tim zamarati vaše čitatelje. Valja postaviti pitanje zašto gospodin Bubalo tako revno prikazuje Bratić kao spasitelja Šibenika i ne libi se iznositi neistine koje su vrlo lako dokazive. Primijetili smo u nekim portalima da je gospodin Bubalo član Zajednice utemeljitelja HDZ dr. Franjo Tuđman. Možda se u tome krije nešto zašto on tako revno zastupa gospodina Bratića koji je predsjednik spomenute zajednice u Šibensko-kninskoj županiji. Nije nam jasno može li gospodin Paško Bubalo biti član Zajednice utemeljitelja HDZ-a ako je u vrijeme prvih demokratskih izbora bio član HNS i kao takav je postavljen za prvog predsjednika SO Šibenik? Ne znamo kako je to promaklo ili zašto su to dozvolili istinski utemeljitelji HDZ, a nema ih malo.

Ispričavamo se svima koje naši tekstovi zamaraju, ali mi moramo reagirati na neistine kojima se devastira Domovinski rat.

Iz kategorije: Vijesti