Datum objave: 21. Rujan 2023

ISKRA BRODOGRADILIŠTE ŠIBENIK /Brze brodice za hitne intervencije na moru spašavaju živote,a šibenskom brodogradilištu otvaraju nove poslovne mogućnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući uspješno izgrađenim brzim brodicama za hitnu intervenciju na  moru i na  otocima, koje su se u i više slučajeva spašavanja pacijenata pokazale nepotopivim, Iskra brodogradilištu Šibenik otvorile su se nove poslovne mogućnosti i potencijalni izvozni poslovi jer su u proteklom razdoblju dobili tri upita za gradnju sličnih brodova.
Četvrta od šest brodica koliko će ih sagraditi za Ministarstvo zdravstva predana je jučer Lučkoj kapetaniji u Malom Lošinju u nazočnosti  ministra zdravstva Vilija Beroša i potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Tom je prilikom još jednom istaknuta važnost tih brodica za sigurnost i povećanje kvalitete života otočana i turista, ali i kvaliteta njihove gradnje, pouzdanost i opremljenost.

Građene su od aluminijske legure, duljine su oko 15 metara, opremljene potrebnom medicinskom opremom.Na probnoj vožnji brodica je dosegla brzinu od 42 čvora. Pokreću je dva motora snage 660 kilovata i ima tri člana posade. Može primiti devet osoba, pacijenata i liječničkog osoblja, a u slučajevima spašavanja i do 35 osoba
Istovjetne brodice isporučene su dosad u Dubrovniku, Zadru i Rabu, a nakon Malog Lošinja, brodice će dobiti i Šibenik te Supetar. Do sada su te brodice sudjelovale u 16 akcija pružanja hitne medicinske pomoći i spasile jednako toliko života

 

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta ističe kako je za to brodogradilište izgradnja tih šest brzih brodica od početka više od običnog projekta.

Dosad je naš program novogradnje bio baziran na radnim brodovima za norveško tržište marikulture i ribarstva gdje smo kroz 130 isporuka stekli neprocjenjivo iskustvo gradnje brodova u aluminiju te u tom segmentu postali značajan igrač u europskim razmjerima. Međutim, kroz ovaj projekt stekli smo kompetencije za gradnju brzih brodica iz aluminija kakve se sve više traže za potrebe obrane, policije i sigurnosnih službi , ali i kao plovila za prijevoz posada na naftne i plinske platforme te vjetroelektrane. Na konceptu SAR brodice odabrani smo kao najbolji ponuditelj na recentnom natječaju Ministrava mora, prometa i infrastrukture  za obnovu flote lučkih kapetanija, a trenutačno  vodimo razgovore s čak tri strana klijenta. Posebno sam ponosan što je brodica pravi hrvatski proizvod od inicijalnog koncepta postavljenog od strane našeg tehničkog tima, dizajna riječkog Metal Sharka pa sve do gradnje u Šibeniku, gdje smo aktivirali lanac dodane vrijednosti te uključili čitavu mrežu domaćih podizvođača - malih tvrki i obrta za izvođenje elektro radova, ugradnju motora, interijera, navigacijskih i komunikacijskih te klimatizacijskih sutava. Čak smo imali i jednu braniteljsku zadrugu koja je izvodila cjevarske radove i svoj posao obavila na najvišem kvalitativnom nivou! Vjerujem da smo na putu da ovo postane prepoznatljiv hrvatski izvozni proizvod, a činjenica da je izgrađen u skladu s traženim parametrima, u roku i unutar planiranog budgeta  je primjer da hrvatska brodogradnja ima perspektivu, ukoliko se kvalitetno i na zdravim osnovama upravlja te je ne treba percipirati samo u kontekstu problematičnih primjera, “  objašnjava Vuletić.

Projekt gradnje brzih brodiva vrijedan je 10,1 milijune eura od čega su  6 milijuna eura bespovratna europska sredstva. 
„Ne treba ovu investiciju brojiti u eurima, nego u spašenim životima. Ovoga ljeta već smo imali šesnaest intervencija pomaganja životno ugroženima za vremena kada helikopteri nisu mogli letjeti i hvala posadama koje su položile ispit. Projekt je utkan u reformu zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, kojim u fokus vraćamo pacijente. Jačanje zdravstvenog sustava nema alternativu i to je naša misija; treba postići podizanje svijesti o ulozi svakoga od nas u brizi za zdravlje. Osim toga, ovo će plovilo biti od koristi i turistima”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, posebno zahvaljujući brodogradilištu na gradnji “dosad nepotopive brodice”.

Projekt provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

 

Iz kategorije: Vijesti