Datum objave: 27. Rujan 2023

KONFERENCIJA O TERMINALU NA GATU VRULJE / Šibenik sljedeće godine dobiva novi sadržaj i novu vizuru

Diana Ferić
Diana Ferić

Konferencija projekta “Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik (III. faza zahvata)” održana je danas u Kući Umjetnosti Arsen. Nositelj projekta je Lučka uprava Šibenik, a ukupna vrijednost projekta, sufinanciranog od strane Europske unije te nacionalnih sredstava, iznosi 8.210.384,52 eura. Radovi su počeli u listopadu prošle godine, a terminal bi trebao biti otvoren sljedeće godine jer radovi teku po planu I Šibenik će dobiti novu dobiti novu vizuru i novi sadržaj, kako je rečeno.

Konferenciji je prisustvovao ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković koji je u svom govoru istaknuo kako se projekt uklapa u postojeću infrastrukturu, ne nagrđuje prostor, čak suprotno, on u vizuri Grada Šibenika predstavlja dodatnu dimenziju.

Pozdravljam gradonačelnika Željka Burića kojem čestitam na svemu onome što radi za Šibenik jer ovaj grad proživljava renesansu u posljednjih nekoliko godina. Rijetko koji grad se danas u Hrvatskoj razvija ovakvom brzinom, i to osmišljeno, uz rezultat razmišljanja pametnih ljudi. To se u Hrvatskoj danas i komunicira jer kad dođete u bilo koji dio Hrvatske, svi pitaju jeste li vidjeli kako se Šibenik razvija. Ponosan sam što sam kao ministar sudjelovao u procvatu Šibenika u tri projekta, a to su Vrnaža, koja je iz zapuštene lučice postala moderna komunalna luka, Poljana, odnosno projekt koji je svojim sadržajima 'europeizirao' Šibenik i rekonstrukcija gata Vrulje, s novim terminalom, koji je totalno pogođen i funkcionalan“, kazao je ministar Butković.

Ravnatelj Lučke uprave Šibenik Paško Dželalija rekao je kako će zgrada terminala biti gotova sljedeće godine.

Sad smo na pola puta, već godinu dana intenzivno radimo, a ovo je prilika da kako građanima, tako i ministarstvu, pokažemo što smo dosad napravili. Ove godine kroz luku je prošlo 193 tisuće putnika što je odlična brojka, a novim terminalom napokon ćemo dobiti adekvatan prostor”, naglasio je.

Pomorsko-putnički terminal omogućit će putnicima prostor zaštićen od vremenski neprilika za odlaganje prtljage, kupnju karata, korištenje sanitarnih čvorova te dobivanje informacija o putovanju.

Projektom se zadovoljavaju zahtjevi za poboljšanje usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine bez obzira na pritisak turizma, što će povoljno utjecati na dostupnost zapošljavanja, obrazovanja, medicinske skrbi i drugih javnih usluga otočnim zajednicama te poboljšanje integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu.

Projektantica Sunčana Rapaić te predstavnik izvođača radova Antonio Perica dodali su kako radovi teku planiranom dinamikom.

Nakon konferencije ministar Butković je obišao gradilište, a potom je s gradonačelnikom Burićem i suradnicima održao sastanak u Gradskoj upravi.

 

Iz kategorije: Vijesti