Datum objave: 03. Listopad 2023

RATNI ZLOČINI / Još nije nastavljeno suđenje generalu JNA Borislavu Đukiću i oficirima JNA za granatiranje Vidica, Skradina, Tribunja i Vodica te progon 13 097 Hrvata iz bivših općina Šibenik i Drniš

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Suđenje generalu JNA Borislavu Đukiću, oficirima JNA Jovanu Grubiću, Miloradu Radiću i Vladimiru Davidović te sekretarima SUP-a tzv. SAO Krajine Iliji Prijiću i Slobodanu Vujku na Županijskom sudu u Splitu za ratne zločine počinjene od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine počinjene na području Šibenika, Drniša, Knina, Vodica i Skradina, započeto u ožujku ove godine, još nije nastavljeno. Trenutno je u tijeku ponovljeno suđenje Borislavu Đukiću za ratni zločin rušenja brane hidroelektrane „Peruća” za koji je bio osuđen na 10 godina zatvora. Đukić je uhićen u Crnoj Gori 2015. godine, a Hrvatskoj je izručen 2016. godine i od tada je u istražnom zatvoru. Istražni zatvor mu je produžen zbog suđenja za ratne zločine počinjene na području bivših općina Šibenik, Knin i Drniš.
Đukića, te trojicu oficira JNA i dvojicu čelnih dužnosnika SUP-a tzv. SAO Krajine, kojima se sudi u odsutnosti, tereti se da su naređivali da se topništvom u kolovozu i rujnu 1991. godine neselektivno gađaju Tribunj, Skradin, Vodice, Drniš te naselja u sadašnjoj općini Promina i Ružić. U tim granatiranjima civilnih naselja ubijena je 21 civilna osoba, a veći broj je ranjen. Uništeni su stambeni objekti, sakralni objekti i kulturni objekti. Sudi im se za progon 13 097 žitelja nesrpske nacionalnosti Sonkovića, Gračaca, Vaćana, Kule Peković, Ždrapnja, Rup, Laškovice, Ićeva, Plastova, Piramatovaca, Bilostanova, Krkovića, Lađevaca, Žažvića, Cicvara, Međara, Čiste Velike, Čiste Male, Dragišića, Drniša, Miljevaca, Trbounja, Velušića, Žitnića, Badnja,m Siverića, Tepljuha, Parčića, Kanjana, Kadine Glavice, Krička, Ružića, Otavica, Gradca i Baljaka. Oni su zapovijedali si dozvoljavali da se uništavaju civilni objekti, ubija i siluje, da se pljačka te da se ruše vjerski i gospodarski objekti. Tereti ih se za smrt 126 civila te za zatvaranje i zlostavljanje više stotina civila, za uništavanje i oštećivanje 3964 stambena objekta, 22 katoličke crkve i kapelice, 37 gospodarskih objekata i niza javnih objekata među kojima su Gradski muzej Drniš i grobnica obitelji Meštrović u crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama.

Iz kategorije: Vijesti