Datum objave: 27. Listopad 2023

Obilazak groblja, uređivanje grobova i spomenom na mrtve na udaru inflacije. Cvijeće, svijeće i lampioni koštaju najmanje 30 posto više nego lani.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvoga dana studenoga slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Budući da ne znamo poimence sve one koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila da se ovaj dan zajednički moli za sve svete,blažene za sve naše drage pokojnike. Tog dana za njih se na njihovim grobovima pale svijeće i pole cvijeće.
Ove godine Svi sveti neće biti samo svečano tužni i u tuzi uzvišeni nego će biti bolno opterećeni stvarnošću.
Obilazak groblja, uređivanje grobova i spomen na mrtve kao i mnoge druge stvari na udaru su inflacije. Cvijeće, svijeće i lampioni koštat će najmanje 30 posto više nego lani. Uzgajivački cvijeća porast cijena pravdaju rastom cijena reprometarijala, elementarnim nepogodama i klimatskim promjenama, a proizvođači svijeća i lampiona rastom cijena energenata, sirovina i nepovoljnim uvjetima poslovanja. Posebna je priča uvoz cvijeća, svijeća i lampiona. Odlazak na groblje na dan Svih svetih od troška koji se ne zbraja i ne dijeli pa i ne spominje jer to nije ni prilično ni dostojno, postaje međutim nemala investicija. Obitelji koje posjećuju više grobova morat će duboko posegnuti u kućni budžet ili pronaći drugi način iskazivanja ljubavi i sjećanja na mile pokojnike.
Prema najavama krizanteme se neće prodavati za manje od 3 eura za komad, sve popularnija multiflora stajat će pet eura, a skromniji cvjetni aranžmani mogli bi koštati i do 40 eura. Cijene su nešto niže u trgovačkim centrima u kojima je moguće naći tri krizanteme stoje za 4,19 eura i pet krizantema u posudi za cvijeće za 7,77 eura, a krizanteme u tegli 9,99 eura. Multiflora se u trgovačkim centrima prodaje po cijeni od 3,39 do 7,49 eura ovisno o veličini.

Iz kategorije: Vijesti