Datum objave: 29. Listopad 2023

SLAĐI OD CUKRA / Kasni ćentruni iz Bribira i Biskupije kojih će biti i u studenom, slađi su od ćukra i neusporedivo bolji od ljetnih

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kroz cijeli listopad, a uzgajivači kažu da će ih biti i u studenom, na šibensku tržnicu stižu svježi, sočni i slatki ćentruni koji rastu i zriju na području Bribira uz Bribirčicu i Biskupije s polja uz rijeku Kosovčicu. Kasni ćentruni koji se trže po euro za kilogram slađi su od cukra i neusporedivo su bolji i ukusniji od onih ljetnih, a o uvoznima da se i ne govori. Posebni su i po tomu što je sslatka cijela crvena unutrašnjojst plodova, a ne samo jezgra kao kod onih ljetnih.
Zanimljivo je, a vrijedno je i znati, da jesenji ćentruni iz Bribira i Biskupije nisu kasna nego druga berba tih slatkih plodova do koje je došlo zbog izrazito blage i tople jeseni. Druga berba osobuto je vrijedna jer se ćentrune ne prska pa ni ne gnoji nego rastu i dozrijevaju prirodno. Ima naznaka da će ćentruni ove godine i po treći puta procvjetati, ali treće berbe teško da će biti jer je pitanje hoće li plodovi dozrijevati i u prosincu.
Kako god bilo treba uživati u ovim neočekivanim darovima slađim od cukra i podsjetiti se kakav okus i miris ima pravi domaći ćentrun.

Iz kategorije: Vijesti